Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Fiber till byn och bredband

 
Byalagen i bland annat  Vad, Hagge och Björsjö tog initiativ sommaren 2010 och kontaktade KTH-forskaren och IT-entusiasten Mats Erixon angående möjligheterna att bygga datanät baserat på fiber till hushållen och företagen i byarna. Som representant för stiftelsen Folkets Hub arrangerade då Erixon tillsammans med dessa byalag, under hösten, ett antal möten i bystugorna omkring temat "Ska vi lägga ned byn eller föra hit servicen digitalt".

Folkets Hubb genomförde 6 stycken informations-/inspirationsträffar i Smedjebackens kommun kring temat avancerad teknik till byarna. Intresset var stort från de deltagande byalagen. Byalagen i Hagge, Snöån, Björsjö, Hällsjön, Malingsbo och Vad utsåg varsin ansvarig för detta projekt. Representanter från Smedjebackens kommun har också deltagit i träffarna.
 
Kommunalrådet Leif Nilsson gav sedan tjänstemän inom kommunen uppgiften att stödja byalagen och kommunbygderådet i att åstadkomma en kommun-övergripande samordning och bild över möjligheterna som ny teknik skulle kunne ge byarna i Smedjebackens Kommun.
 
I dagsläget har projektet engagerat ett växande antal byalag och tillsammans med kommunen har man formulerat underlag till en upphandling av förstudie. Man har även tillsammans gjort en ansökan om projektmedel hos Länsstyrelsen för att kunna genomföra förstudien.

I januari 2011 genomfördes ett möte med byalagen tillsammans med kommunens stödgrupp. Mötet var välbesökt och två nya byalag välkomnades till projektet.
  
Länk till forum för fiber till bynlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 
Smedjebackens kommun Christer Granqvist
IT-chef

Sidan senast uppdaterad: 2015-03-26
Webbredaktör: Evamari Anestedt

Kontakt

Avdelning
IT-avdelningen

Christer Granqvist
IT-chef
Tfn: 0240 66 01 03
itkundtjanst@smedjebacken.se

Stadsnät
Smedjebacken Energi & Vatten
Tfn: 0240-66 06 60

Mer information