Feriearbete 2021

Välkommen till kommunens sida för feriearbete 2021! Sidan uppdateras kontinuerligt med viktig information inför årets feriearbeten, både för dig som arbetssökande ungdom och arbetsgivarrepresentant. Funderar du på något? Kika gärna bland våra frågor och svar längre ned på sidan.

Information till dig som ungdom

2021-06-14: Välkommen till oss och våga fråga!
Äntligen är sommaren här och vi välkomnar denna vecka de första feriearbetarna till kommunens verksamheter/föreningar. Oavsett när du börjar din arbetsperiod hoppas vi att du känner dig välkommen och kommer trivas hos oss.

Skulle det uppstår funderingar under sommaren, tveka inte på att ta upp de med din handledare på arbetsplatsen eller personalavdelningen. Kontaktuppgifter till din handledare hittar du i ditt jobberbjudande på mejlen. Personalavdelningen når du enklast via kommunens växel (telefon 0240-660 000) som kopplar er vidare.

Information till verksamheter

2021-05-11: Tack för deltagandet och lycka till!
Stort tack till alla verksamheter och föreningar som deltog på handledarträffen den 5 maj! Bildspel och mallar har skickats ut per mejl. Kontakta personalavdelningen om dessa inte kommit fram.

Namn på ungdomarna som kommer att feriearbeta hos er skickas ut löpande så fort det är fastställt vilka som tackat ja till plats hos er.

Lycka till och tveka inte på att kontakta personalavdelningen om det uppstår frågor i sommar. Ni når oss enklast via kommunens växel (telefon 0240-660 000) som kopplar er vidare.

Frågor och svar

Nedanför har vi samlat de vanligaste frågorna som brukar uppstå i samband med feriearbetet. Klicka på frågan du söker för att se personalavdelningens svar.

Om du inte hittar svar på din fråga, välkommen att kontakta oss på personalavdelningen via kommunens växel (0240-660 000) eller kontaktuppgifterna längst ned på sidan.

Under fredagsförmiddagen den 30 april 2021 har alla som ansökt om feriearbete hos Smedjebackens kommun fått ett besked via mejl om de fått en plats (ett jobberbjudande) eller inte. Trycket har i år varit extra högt vilket tyvärr gör att platserna inom våra verksamheter/föreningar inte räcker till alla som ansökt.

Interna beslut att prioritera de yngsta årskullarna gör att vi endast kan garantera kvalificerade* ungdomar födda 2005 och 2004 som inkommit med en ansökan i rätt tid en plats. Platser som tackas nej till lottas ut till den äldsta årskullen (födda 2003), som idagsläget fått ett avslag. Vi hanterar detta löpande.

Som det framgick i rekryteringsannonsen kan vi inte garantera att de som erbjuds plats får feriearbeta inom det arbetsområde eller den period som de önskat. Fördelningen av platser har skett i vårt rekryteringssystem som utifrån ungdomars önskemål gjort en lottning.

* Kvalificerad = tillhör rätt årskull och är folkbokförd i Smedjebackens kommun.

Du som fått ett jobberbjudande av oss har inte rätt till ett nytt (dvs. byta arbetsplats eller period). Om du har särskilda skäl som gör att du inte kan vara på den arbetsplats du tilldelats (på grund av ex. allergi eller funktionsnedsättning), kontakta Patricia eller Madelene på personalavdelningen för vidare konsultation av ärendet.

Om du önskar att överklaga kommunens beslut/ditt jobberbjudande, beskiv ärendet och den fråga du vill ha provad i ett mejl och skicka till kommunens offentliga brevlåda (kommun@smedjebacken.se). Vi återkopplar därefter så fort vi kan.

Som feriearbetare får du betalt per arbetad timme:
 • 79 kr/timme inkl. semesterersättning för ungdomar födda 2004 eller 2005.
 • 96 kr/timme inkl. semesterersättning för ungdomar födda 2003.

Du arbetar totalt 60 timmar fördelat på två veckor (dvs. en period).

 • Period "Folkhälsostrateg" – vecka 24-25 (14-27 juni 2021)
 • Period 1 – vecka 25-26 (21 juni-2 juli 2021)
 • Period "Nyckelön" – vecka 26-27 (28 juni-11 juli 2021)
 • Period 2 – vecka 27-28 (5-16 juli 2021)
 • Period 3 – vecka 29-30 (19-30 juli 2021)
 • Period 4 – vecka 31-32 (2-13 augusti 2021)

Vilken period du ska jobba framgår i jobberbjudandet du fått via mejl.
Är du osäker, kontakta din handledare eller personalavdelningen.

De ungdomar som feriearbetar period 1 är lediga på midsommarafton, fredag den 25 juni 2021. För att inte gå miste om denna arbetsdag och tillhörande lön erbjuds ungdomarna att arbeta in timmarna vid ett annat tillfälle. När detta kan ske bestäms i samråd med handledaren på arbetsplatsen.

Nej, vi tar inte emot ansökningar efter den 26 mars 2021, s.k. "sena ansökningar".

Feriearbete är en tidsbegränsad anställning som huvudsakligen utförs av studerande under pågående utbildning. I Smedjebackens kommun innebär detta sommarjobb för ungdomar i åldrarna 16-18 år (grundskolan åk 9 eller åk 1-2 på gymnasiet).

Syftet med feriearbeten är att ge kommunens ungdomar en fot in på arbetsmarknaden, möjlighet att skaffa värdefull arbetslivserfarenhet och förberedelse inför arbetslivet som väntar efter skoltiden. I utbyte får vi chans att visa upp våra arbeten, verksamheter och föreningar samt möta kommunens ungdomar, kanske framtidens arbetskamrater.

 • Sommaren delas in i fyra perioder och varje ungdom får arbeta max en period. För datum, se frågebatteriet nedan.
 • Varje ungdom arbetar totalt 60 timmar fördelat på två veckor. Arbetstiden är dagtid 6 timmar/dag.
 • Feriearbete får inte ersätta ordinarie arbete/personal.
 • Smedjebackens kommun står för lönekostnader och arbetsgivaravgifter – ej OB-tillägg. Övriga kostnader står den egna verksamheten/bolaget/föreningen för.
 • Lönen är avtalsenlig – för timlöner, se separat fråga längre upp.
 • Det är ett krav att befintliga lagar och regler följs, exempelvis att minderåriga tilldelas en erfaren handledare och får en introduktion på arbetsplatsen. Läs mer om särskilda regleringar för minderårigas arbetsmiljö hos Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats. och broschyren Så får barn och ungdomar arbeta (ADI 43) Länk till annan webbplats..

Kontakt

Personalavdelningen

Madelene Sterner

HR-specialist

0240-66 01 32


Patricia Andersson

HR-specialist

0240-66 00 89

Sidan senast uppdaterad: