Feriearbete 2021

I år är det Smedjebackens folkbokförda ungdomar födda år 2003-2005 som ges möjlighet att sommarjobba inom kommunkoncernens verksamheter och ideella föreningar. Varmt välkommen med din ansökanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster senast den 26 mars!

Välkommen till vår sida för feriearbete 2021!

Sidan uppdateras kontinuerligt med viktig information inför årets feriearbeten, både för dig som arbetssökande ungdom och arbetsgivarrepresentant. Funderar du på något? Kika gärna bland våra frågor och svar längre ned på sidan.

Ansökan är nu öppen!

Vill du som ungdom ansöka om feriearbete 2021? Rekryteringsannonsen är nu öppen. Varmt välkommen med din ansökan senast fredag den 26 mars.

Ansök här: Mer information och ansökan via Varbi (klicka, läs & ansök!).länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

OBS! Alla ansökningar måste skickas in via länken ovan och godtas inte via mejl/telefon/post.

Aktuella datum

Nedanför listas viktiga datum och hållpunkter inför våren och sommaren 2021.
Observera att alla datum är preliminära och kan komma att justeras.

Ungdomar

 • 24 februari - 26 mars: Ansökan/rekryteringsannons öppen för ungdomar. Ansök här! länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
 • 27 mars - 30 april: Personalavdelningen går igenom ansökningar och matchar mot arbetsplatser.
 • Senast 1 maj: Besked/jobberbjudanden går ut via mejl.

Verksamheter/föreningar

 • 7 februari: Sista dag att registrera arbetstillfällen via externt formulär. Hann din verksamhet/förening inte registrera sig? Kontakta personalavdelningen så fort som möjligt (se kontaktuppgifter längst ned på sidan).
 • 27 mars - 30 april: Personalavdelningen går igenom ansökningar och matchar mot arbetsplatser.
 • 5 maj: Obligatorisk digital handledarträff via Teams. Inbjudan skickas via mejl.

Perioder

Sommaren delas upp i totalt fyra perioder och varje ungdom får arbeta max en period.

 • Period 1 – vecka 25-26 (21 juni-2 juli 2021)
 • Period 2 – vecka 27-28 (5-16 juli 2021)
 • Period 3 – vecka 29-30 (19-30 juli 2021)
 • Period 4 – vecka 31-32 (2-13 augusti 2021)

Vad är feriearbete?

Feriearbete är en tidsbegränsad anställning som huvudsakligen utförs av studerande under pågående utbildning. I Smedjebackens kommun innebär detta sommarjobb för ungdomar i åldrarna 16-18 år (grundskolan åk 9 eller åk 1-2 på gymnasiet).

Syftet med feriearbeten är att ge kommunens ungdomar en fot in på arbetsmarknaden, möjlighet att skaffa värdefull arbetslivserfarenhet och förberedelse inför arbetslivet som väntar efter skoltiden. I utbyte får vi chans att visa upp våra arbeten, verksamheter och föreningar samt möta kommunens ungdomar, kanske framtidens arbetskamrater.


Vad tjänar jag/vilken timlön gäller år 2021?

 • 72,80 kr/timmen (inkl. semestertillägg) för ungdomar födda 2004-2005
 • 95,20 kr/timmen (inkl. semestertillägg) för ungdomar födda 2003


När kan jag ansöka om feriearbete?

Ansökan/rekryteringsannons är öppen 24 februari - 26 mars - du hittar den via denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Välkommen med din ansökan!


Jag är inte folkbokförd i Smedjebackens kommun men har en förälder som är det. Är jag kvalificerad för feriearbete hos er?

Nej, tyvärr är det endast folkbokförda ungdomar (födda 2003-2005) som är kvalificerade för feriearbete i Smedjebackens kommun. Vi rekommenderar dig att istället undersöka om det går att söka sommarjobb via din hemkommun. Lycka till!


Vad gäller på midsommarafton (period 1)?

De ungdomar som feriearbetar period 1 är lediga på midsommarafton, fredag den 25/1. För att inte gå miste om denna arbetsdag och tillhörande lön (6 timmar) erbjuds ungdomarna att arbeta in timmarna vid ett annat tillfälle. När detta kan ske bestäms i samråd med handledaren på arbetsplatsen.

VIlka villkor gäller för verksamheter/föreningar som tar emot feriearbetare?

 • Sommaren delas in i fyra perioder och varje ungdom får arbeta max en period. Aktuella datum syns längre upp på sidan.
 • Varje ungdom arbetar totalt 60 timmar fördelat på två veckor. Arbetstiden är dagtid 6 timmar/dag.
 • Feriearbete får inte ersätta ordinarie arbete eller personal.
 • Smedjebackens kommun står för lönekostnader och arbetsgivaravgifter – ej OB-tillägg. Övriga kostnader står den egna verksamheten/bolaget/föreningen för.
 • Lönen är avtalsenlig – för timlöner, se separat fråga ovanför.
 • Det är ett krav att befintliga lagar och regler följs, exempelvis att minderåriga tilldelas en erfaren handledare och får en introduktion på arbetsplatsen. Läs mer om särskilda regleringar för minderårigas arbetsmiljö hos Arbetsmiljöverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och broschyren Så får barn och ungdomar arbeta (ADI 43)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Personalavdelningen

Madelene Sterner

HR-specialist

0240-66 01 32


Patricia Andersson

HR-specialist

0240-66 00 89

Sidan senast uppdaterad: