Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Avsiktsförklaring främjar samverkan

Smedjebackens kommun samarbetar med olika aktörer och frivilligorganisationer, bland annat Svenska kyrkan och FRG-Frivilliga resursgruppen. Båda organisationerna är med i vår handlingshjälp samt att båda församlingarna erbjuder samtalsstöd.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tillsammans med organisationer inom civilsamhället inlett ett samarbete för att hjälpa personer över 70 år och andra riskgrupper under Coronapandemin. De organisationer som omfattas av avsiktsförklaringen är Riksidrottsförbundet, Rädda Barnen, Svenska kyrkan, Svenska Röda Korset och Sveriges Stadsmissioner. Samarbetet innebär att frivilligorganisationer ska samordna sina volontärer och samarbeta med kommunerna för att säkerställa att riskgrupper får hjälp med matinköp och upphämtning av mediciner. Detta gäller fr.o.m. den 25 mars 2020 och året ut.

I och med avtalsförklaringen har Smedjebackens kommun upprättat flera lokala samarbeten med frivilligorganisationer och aktörer. Ett mycket uppskattat initiativ är just nu Handlingshjälpen där Smedjebackens kommun samarbetar med lokala handlare för att ta emot beställningar, packa och köra ut varor till våra äldre.

Smedjebackens kommun samarbetar även med Svenska kyrkan och Norrbärke respektive Söderbärke församling. Bl.a. erbjuder församlingarna olika former av stödsamtal vilket kan vara viktigt i tider som dessa. Många gånger gör det stor skillnad för välmåendet att få dela sina tankar med någon annan. Prästerna och diakonerna har tystnadsplikt och välkomnar alla, oavsett ålder och vilken livssituation du befinner sig i.

För mer information om Svenska kyrkans arbete, läs mer via länkarna nedan:

”Svenska kyrkan i coronatider” – Svenska kyrkanlänk till annan webbplats

Norrbärke församling – Svenska kyrkanlänk till annan webbplats

Söderbärke församling – Svenska kyrkanlänk till annan webbplats

Finskspråkig telefonjour Svenska kyrkanlänk till annan webbplats

För mer information om avsiktsförklaringen, läs mer via länkarna nedan:

”Avsiktsförklaring gällande samarbete med anledning av Covid-19-utbrottet under 2020” – SKRlänk till annan webbplats

”Frivilligstöd till personer över 70 år och andra riskgrupper” – SKRlänk till annan webbplats

Sidan senast uppdaterad: 2020-04-22
Webbredaktör: David Wallman

Mer information

Susanne Hedman Jensen
Kommunchef

Tfn: 0240-66 01 36