Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Första Morgonsoffan för hösten

Den första morgonsoffan för företagarna och föreningarna var den 28 september. Generationsväxling, sista året för SMÖFF och bra turistsommar var en del som presenterades.

 ‑  Morgonsoffan är ett bra tillfälle att ses och knyta kontakter påpekade Lennart Silfverin, näringslivschef som också hälsade Julia Rosqvist välkommen tillbaka till Smedjebacken efter sommaren.

Nyheter bjöds det på om vad som är på gång i kommunen, stort som smått. Decemberfesten, AQ som etablerar sig ute i Lyckstads lokaler, stort behov av arbetskraft och låg arbetslöshet (2,1%), ny VD på Morgårdshammar, planering av Herosfältet och Barken konferens har nya ägare från 1 oktober.

Turistsommar

Visit Dalarna var representerade av Ulrika Andersson som berättade om hur sommaren har varit. Det har varit många turister i kommunen och antalet har ökat. Besöken i turistbyrån i hamnen har dubblerat sina besökare och så även slusskorten till Strömsholms kanal. Campingarna har gått bra men sämre för besöksmålen på grund av värmen som varit. Som besökare har bad varit högst på listan och inte besöksmålen.

Seminarieserie inför generationsväxling

Barkenföretagen startar upp tillsammans med näringslivsenheten en seminarieserie om att vara företagare som vänder sig till den som har och ska ta över ett företag eller har tankar på det. Under 9 tillfällen träffas gruppen och får ta del av föreläsningar i ledarskap, ekonomi, personalfrågor, marknadsföring, kalkyler, digitalisering och bolagsformer. Allt för att få en inblick i hur det är att vara företagare. Jörgen Hjelm från Barkenföretagen var den som berättade om generationsväxlingen och sa också att det är ingen åldersgräns, även om det heter generationsväxling, utan man ska vara medlem i föreningen för att få delta.

Dalatrafik

Christina Åhl från Dalatrafik informerade om deras app man kan ladda ner. I den kan man se i realtid när bussen kommer. Hon informerade även om nettolöneavdrag till anställda där man kan åka kollektivt med buss eller tåg till jobbet.

Tips inför vintern

Sven och Aulikki Gåsfors gav tips på vad man behöver göra i sin trädgård inför vintern och hade även med sig växter som Fridhemsblommor gjorde buketter av.
Markus Olhans från Söderbärke aktiva företagares förening berättade om vad som var på gång i deras föreningen samt att det sedan 1 år tillbaka (i dagarna) finns en aktivitetsgrupp. Söderbärke Möljan som var i somras och Jul i parken som blir i december.

Sista året för SMÖF

SMÖF-Söderbärke Micro Ölfestival firar 15 år och det blir även den sista festivalen som genomförs. Festivalen är den 26-27 oktober och i år är den större än tidigare då de har utökat med ett tält.

Sidan senast uppdaterad: 2018-10-03
Webbredaktör: David Wallman

Mer information

Näringslivsenheten
Lennart Silfverin
Tfn: 0240-66 01 30