Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Första spadtaget för 25 nya seniorlägenheter i Smedjebacken

Under tisdagen (28/5) togs första spadtaget som förkunnade att byggnationen av det nya 65+boendet på Solhöjden inletts. I augusti 2020 kommer 25 fräscha, centralt belägna lägenheter stå redo för sina nya hyresgäster.

Lokalerna på gamla demensboendet Solhöjden har stått tomma sen Solgården slog upp portarna förra sommaren. Att man ville göra nya boenden i de slitna utrymmena stod tidigt klart, men hur detta skulle finansernas visste man inte.

- Vi klurade på hur vi skulle kunna göra. Lokalerna behövde en rejäl ombyggnad, och det skulle kräva en rejäl investering, säger Bärkehus styrelseordförande Ingemar Hellström.

Lösningen blev att göra en förfrågan till Statens bostadsomvandling (SBO) som arbetar med att köpa och omvandla kommunala fastigheter för att tillgodose lokala bostadsbehov.

Efter förhandlingar möttes man i en lösning där SBO finansierar ombyggnationen av lokalerna, och Bärkehus står för kostnaden för den utemiljö man anlägger i anslutning till bostäderna. Byggnationen utförs av Erlandsson Bygg AB. Totalt gör SBO en investering på 50 000 00kr, den största de någonsin gjort.

Stor satsning på utemiljö

Totalt rör det sig om 25 lägenheter på 2 rum och kök. Som namnet avslöjar så kommer lägenheterna att vara till för boende som är 65 år eller äldre. Hyresgästerna får på nya Solhöjden bland annat en gemensam innergård, attraktiv utemiljö och en bokningsbar övernattningslägenhet för gäster. I augusti 2020 är planen att lägenheterna ska vara inflyttningsklara.
- Det känns fantastiskt! Vi har sett att de äldre efterfrågar ett centralt läge och marknära boenden i anslutning till trädgård. Här erbjuds allt det. Detta kommer bli jättefint! avslutar Bärkhus VD Cia Ferner Kny.

Sidan senast uppdaterad: 2019-06-05
Webbredaktör: Evamari Anestedt

Mer information

Erik Hägerman
Fastighetschef Bärkehus AB,
0240- 66 88 07