Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Glögg och framtidstro på Näringslivsenheten

Under Onsdagen (20/12) samlade Fredrik Rönning, kommunalråd och Lennart Silfverin, näringslivschef, lokala företagare och samarbetspartners i Grenanderska villan i Smedjebacken för glöggmingel och summering av året som varit, men också en blick in i nästa år.

De inledde med att sammanfatta året ur ett tillväxt- och näringslivsperspektiv. Bland annat berördes det höga antal bygglov som utfärdats i Smedjebacken, 120.st. Ett uppseendeväckande antal sett till kommunstorlek. 

Utveckling av besöksnäringen

Inför 2017 så beslutades det om en ny turistbyråfunktion i anslutning till hamnområdet. Utgången blev mycket lyckad. Turistbyrån har även hjälpt båtklubben med att ta emot husbilsgäster etc.

Runt 1300 övernattningar i hamnområdet under 2017 får ses som en succé!
Besöksnäringen i sin helhet omsätter cirka 130 miljoner kronor per år i Smedjebackens kommun och sysselsätter cirka 100 personer.

Regionförstoring mot Mälardalen

Mälardalen ses som ett område med stor potential. Därför ingår Smedjebackens kommun numera i nätverket Stockholm Business Alliance där över 50 kommuner i Mälardalen samverkar i näringslivsfrågor. Vidare så har man inlett ett samarbete med näringslivscheferna i Fagersta, Norberg, Avesta och Ludvika i syfte att hitta samarbeten som gagnar de lokala företagarna.

Etablering av nya företag/breddning av näringslivsstrukturen

Smedjebacken mår bra och vill säkra upp för framtiden. Målet är att ha cirka 80 hektar industrimark med utomordentligt bra elförsörjning detaljplanelagt under 2018. Det ses som en viktig faktor för att skapa etableringar av nya företag i nya branscher.

Nyligen förvärvades en stor industritomt i Flatenberg med bra exponeringsläge mot rksväg 66, som en del av denna satsning.

En blick in i 2018

Nästa år vill näingslivsenheten fortsätta sitt arbete med att vara en knytpunkt för kommunens företagare och samarbetspartners. De ser mötet och relationen som en förutsättning för ett gott samarbete. Morgonsoffan, Augustifesten och Södra Dalarnas Hus Hem & Fritidsmässa är viktiga är  delar i detta och återkommer nästa år.

Man har även sett till att Arbetsförmedlingen samt Lina Kihlmark, upphandlingsansvarig på kommunen finns på plats på näringslivsenheten en halvdag i veckan för att kunna vara behjälpliga. 

 

Sidan senast uppdaterad: 2018-01-02
Webbredaktör: Evamari Anestedt

Kontakt

Lennart Silfverin
Näringslivschef
Tfn: 0240-66 01 30
lennart.silfverin@smedjebacken.se

Roger Sjöberg Näringslivssekreterare
Tfn: 0240-66 01 80
roger.sjoberg@smedjebacken.se