Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Kontraktet påskrivet för Strandängens förskola

Bröderna Svensson med Anders och Erik skrev tillsammans med Fredrik Rönning, kommunalråd under onsdagen en 15 maj på kontraktet för att bygga den nya förskolan Strandänget i Smedjebacken. En förskola med 8 avdelningar och ett tillagningskök som beräknas stå klart hösten 2020.

Anders, Fredrik och Erik skriver på kontraktet

Anders, Fredrik och Erik skriver på kontraktet

- Jätteroligt att vi bygger en ny förskola och dessutom gör det av egna medel utan att behöva låna pengar, säger en glad Fredrik Rönning, kommunalråd under pressträffen som hölls den 15 maj.

- Den senaste förskolan som byggdes i kommunen var Solhyttan i Söderbärke i början av 1990-talet. Förskolor som kom senare är i form av moduler, fortsätter Fredrik

Nu är kontraktet påskrivet för en ny förskola som ska byggas i Smedjebacken. Bröderna Svensson ansvarar för den totala entreprenader för bygget. 8 avdelningar och ett tillagningskök kommer förskolan att ha. Den byggs i Moga-området i Smedjebacken. Läget är i ett noga valt område efter att man tittat och letat i centrala Smedjebacken efter lämpligt ställe. Valet föll för Moga med närhet till naturen med en fin och lugn miljö samt även Solgården som har tillgång till reservkraft. Intill förskolan finns också en skogsdunge med möjlighet till bra uteverksamhet.

Säkerhet viktigt

Ett stort säkerhetstänk har man haft för att det ska vara säkert att kunna lämna och hämta barn. Cykel och gångvägar kommer att knytas ihop med den milbana som idag finns i Smedjebacken. Ny infart och parkering för personal och föräldrar kommer att finnas. Energiförbrukningen ska följa kraven som finns och ska också sänkas med ytterligare 25%. Man kommer också att förbereda för solvärme i framtiden.

8 avdelningar

Valet att bygga i just Smedjebacken beror på att det är här det finns ett ökat tryck på barnomsorgsplatser. 6 avdelningar finns i dag på Stegelbackens förskola som flyttas ner till nya förskolan samt 2 ytterligare avdelningar för behovet av barnomsorgsplatser.

Kostnader

Totalt beräknas byggnationen kosta 70 miljoner kronor inräknat för alla kostnader för byggherrekostnader, bygglov, markarbete med mera.

Sidan senast uppdaterad: 2019-05-19
Webbredaktör: David Wallman

Mer information

Tekniska kontoret
Hans Törnblom
Tfn: 0240-66 00 00