Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Krisberedskapsvecka 8-14 maj

Har du beredskapen att klara en kris när den kommer? För första gången arrangeras en nationell krisberedskapsvecka 8-14 maj för hela landet och så även i Smedjebackens kommun. Syftet är att få fler att förbättra sin hemberedskap om exempelvis elen inte fungerar eller vattnet inte kommer ur kranen.

Personer som hämtar vatten från en vattentank. Foto: Thomas Henrikson, MSB

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Under veckan kommer aktiviteter att ske i kommunen som rör hemberedskapen.

10 maj delar FRG-Frivilliga resursgruppen, ut informationsfoldrar, om vad kommunens beredskap och om 72-timmars metoden, utanför mataffärerna i Smedjebacken och Söderbärke mellan 16.00-18.00.

13 maj kl.13.00-16.00 är det öppet hus på räddningstjänsten. Räddningstjänsten visar upp sina fordon och sin utrustning. På plats finns representanter från Posom-gruppen (Psykiskt och socialt omhändertagande) och Civilförsvarsförbundets FRG som informerar om sina respektive verksamheter

Information

Under veckan kommer Lars Andersson, säkerhetschef att hålla en information för elever på högstadiet om hur man kan förbereda sig på olika sätt om en krissituation uppkommer.

- Det är viktigt att lyfta hur jag själv kan vara förbered utifall en kris av något slag inträffar. Vad behöver jag ha hemma för att klara mig i 72-timmar? Att ha en krislåda med vissa förnödenheter är alltid bra att ha hemma med bland annat konservburkar med mat, vattendunk, ficklampa, en radio som går på batterier. Att uppmärksamma hemberedskapen är ett bra sätt ta se över hur det ser ut hos mig och det egna ansvaret för att klara vardagen när krisen kommer, säger Lars Andersson, säkerhetschef.

Information kommer också att finnas på biblioteken i kommunen samt på hemsidan och sociala medier.

Krisberedskapsvecka 2017

Krisberedskapsveckan är en vecka där MSB-Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tillsammans med länsstyrelser och kommuner uppmärksammar hemberedskapen vid ett längre avbrott och riktar sig till alla åldrar. Veckan genomförs 8-14 maj och genomförs för första gången under 2017 och är tänkt att bli ett årligt inslag.

Sidan senast uppdaterad: 2017-05-09
Webbredaktör: Evamari Anestedt

Mer information

Lars Andersson
Säkerhetschef
Beredskapssamordnare
Tfn: 0240-66 01 11