Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Lokala krafter samverkar i krisen

I den pågående Coronapandemins spår har behovet av skyddsmaterial inom kommunens Omsorgsförvaltning ökat rejält. Samtidigt har det blivit svårare att få tag på utrustning då efterfrågan är enorm i hela landet. Detta har resulterat i en kraftsamling där lokala företag och kommunala funktioner kavlat upp ärmarna för att tillsammans hjälpas åt att tillgodose behovet.

Efterfrågan av skyddsmaterial under den pågående pandemin är en ständigt aktuell fråga, både nationellt och lokalt. Behovet av b.la. handsprit, munskydd och skyddsvisir är stort och det är ett ständigt orosmoln i horisonten för regioner och kommuner huruvida materialet ska räcka.
Smedjebackens kommuns pandemistab har tillsatt flera arbetsgrupper för att tillgodose olika behov för att parera krisens olika aspekter. En av dessa fokuserar just på att kontinuerligt inventera tillgången på skyddsmaterial och ständigt se till att ligga steget före i jakten på mer då leveranstider från försäljningsställen är oberäkneliga i dessa tider.
Nyligen gick kommunen ut i media och efterfrågade hjälp från det lokala näringslivet. Svaret lät inte vänta på sig.

Det lokala näringslivet ställer upp

Under tisdagen (28/4) skänkte ABB 1200 st. munskydd vardera till Ludvika och Smedjebackens kommuner.
ABB:s generösa bidrag är dock inte det enda positiva initiativet denna i övrigt dystra situation resulterat i.
Anette Carlsson som driver printföretaget Vinylverkstan har på helt ideell basis senaste veckan låtit sin 3D-pinter gå varm för att tillverka visirhållare som skänks till kommunens omsorg. I skrivandets stund har hon tillverkat runt 100 visirhållare och fler är på gång.

Kommunens verksamheter bidrar

Även delar av Smedjebackens kommuns egen verksamhet har ställt om för att ställa upp.
Dagverksamheten på Hundbacken i Morgårdshammar jobbar för fullt med att tillverka skyddsförkläden.

Och förutom att koordinera och samordna kommunens arbete med pandemin så tillverkar säkerhetschef Lasse Andersson en typ av skyddsvisir även han.
-Vi såg detta på Youtube. Det är en typ av isolerrör som man trär elkabel igenom. Sen sätter man tjockt Over-headpapper framför. Sen har man ett väldigt funktionellt visir, berättar Lasse.

Till denna digra lista med olika insatser kan man dessutom lägga till skyddsmaterial som privatpersoner runtom i vår kommun skänkt.
Denna kraftsamling i kombination med att vissa leveranser börjar komma fram har lett till att det nu ser betydligt ljusare ut på utrustningsfronten än vad det gjorde för några veckor sedan.
Behovet av skyddsmaterial är tillgodosett för en tid framöver.

Tillsammans gör vi skillnad!

Sidan senast uppdaterad: 2020-05-05
Webbredaktör: Evamari Anestedt