Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Maten ska lagas på plats på kommunens äldreboende

Enligt ett förslag inför kommunstyrelsens möte den 2 maj ska tillagningen av maten flyttas till äldreboendenas egna kök. Målet är att öka matglädjen och kvaliteten, men förslaget kan också komma att innebära driftsmässiga kostnadssänkningar.

Bild som visar uppläggning av mat Foto www.fotoakuten.se

Foto: www.fotoakuten.se

Idag tillagas den varma maten i Allégårdens kök. Efter att ha kylts transporteras den till de övriga tre boendena. På alla förskolor och grundskolor i kommunen där det varit möjligt lagar man idag maten i eget kök och nu kommer äldreomsorgen att kunna ta samma steg. Införandet av det arbetssättet innebär många fördelar. Dofter från matlagningen och bakning som pågår i huset kan t.ex. vara till stor hjälp.

- Det är jätteviktigt för att öka aptiten och något vi jobbat för under lång tid säger Monica Forsgren, ordförande för omsorgsnämnden.

I dagsläget förbereds delar av måltiden som till exempel sallad och tillbehör på plats. Att den helt och hållet lagas i de egna köken kommer att innebära större en valmöjligheter. Den nuvarande koka-kyl-metoden som bygger på att maten värms upp igen gör att portioner som blivit över inte kan sparas. Med nyordningen har man t.ex. möjligheter att välja en annan rätt än den som serveras för dagen vilket kan förbättra näringsintaget. En bieffekt av att man i större utsträckning kan välja vad man äta vill äta blir också ett minskat svinn.

Smedjebackens kommun har fyra äldreboenden; Allégården, Munkbogården, Hedgården och Solhöjden som under nästa år kommer att ersättas av Solgården som är under byggnation. Eftersom förberedelserna och uppvärmning redan utförs på plats kommer flytten av tillagningen inte att kräva fler tjänster eller skapa större driftskostnader.

Förslget ska upp till beslut den 2 maj på kommunstyrelsens sammanträde.

Sidan senast uppdaterad: 2017-04-28
Webbredaktör: Evamari Anestedt

Mer information

Fredrik Rönning
Kommunalråd
Tfn: 0240-66 01 14