Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Morgonsoffan bjöd på många nyheter och företagare

En välbesökt och trevlig morgonsoffa som varvades med nyheter, reklam och intervjuer bjöds det på för företagen och föreningarna under fredagsmorgonen.

Först ut i soffan var Jenny Larsson och Mattias Pettersson från Loxodonta som berättade om sitt företag och vad de arbetar med. Loxodonta är ett IT-företag som hjälper andra företag med olika IT-tjänster. De sköter back-up på datorer och hjälper allt från enmansföretag till större företag. Tillsammans med företagen hittar de en modell som passar just det företaget i form av drift och budget. Loxodonta har idag 83 anställda och finns i Ludvika, Säter, Falun och Stockholm.

Event i Smedjebacken

Från musikföreningen Svängremmen presenterade Tomas Henkel och Birgitta Hagelbrag Porshage nyheter för att musikälskare. En gång per månad blir det ett musikevent i Folkets hus i Smedjebacken med start i november.

Natur och teknik i skolan

Malin Forsgren, lärare på Hagge skola informerade om ett projekt som skolorna i kommunen har som handlar om teknik och natur. Det är ett utbildningsmaterial där man arbetar med rörelse och konstruktion. Nu efterlyser Malin företag som kan tänka sig att ställa upp för studiebesök eller komma till skolan och berätta om sitt företag. För eleverna är det värdefullt att koppla arbetet de gör i skolan mot verkligheten.

Miljöfrågor i fokus

Andreas Ekberg och Ali Jouidi från Länsstyrelsen arbetar med ett projekt som handlar om att få företag att arbeta med miljöfrågor strukturerat och effektivt sätt. Båda besöker företag (kostnadsfritt) och för diskussioner om hur man kan spara energi, ger vägledning i frågorna, tillsammans görs en självskattningstrappa samt att de kan ge råd om hur man kan söka bidrag för att effektivisera med olika hjälpmedel. Projektet pågår fram till maj nästa år från Energimyndigheten.

Carl ny VD på Morgårdhammar

Carl Sahlin är ny VD på Morgårdshammar sen i augusti i år. Han har tidigare arbetet som marknadschef i bolaget. 95 procent av tillverkningen som sker i företaget går på export och det är framför allt till USA, Spanien och Indien och rör sig till stor del av valsverksutrustning för att kunna valsa exempelvis material som används på olika sätt exempelvis som hjulaxlar inom bilindustrin.

Erik ny näringslivschef

Under morgontimmen fick vi också träffa nya näringslivschefen i Ludvika kommun Erik Odens, också han precis som Carl ny från augusti i år. Vikten av samarbete lyfte han som en viktig sak för båda kommunerna.

Nominerade till årets Gasellföretag

Södra Dalarnas Mark och Bygg har under året varit nominerade till årets Gasellföretag av affärstidningen Dagens Industri i Gävle-Dalaregionen. Matti Johansson och Mikael Landegren från företaget äger företaget tillsammans med Jan Granlund sedan 2013 och har 20 anställda. Det rör sig framförallt om grävarbete och utbyggnad av vatten- och avlopp. På en hedrande 9:e plats kom Södra Dalarnas Mark och Bygg i tävlingen som gav en rungande applåd från övriga under morgonsoffan. Ett gasellföretag innebär bland annat att man växer snabbt och har god ekonomi.

Lokala nyheter

Julia Rosqvist hade inte bara intervjuer med alla personer hon bjöd också på lokala nyheter från trakten.
  • Den tidigare restaurangen Kyrkogatan 9 har fått nya ägare och öppnas under novembermånad.
  • Julen närmar sig och så även Decemberfesten. Näringslivsenheten sätter ihop programmet och marknadsför festen. Så finns det uppgifter företagare/föreningar vill ha med ska dessa skickas in till Roger Sjöberg på näringslivsenheten.
  • 904 aktiva företag finns det i kommunen, varav 350 st är AB (aktiebolag) och 493 är enskilda företag.
  • Det är också dags att nominera till 2019 års företagsgala. Det går bra att lämna in förslag till Näringslivsenheten. Förslagen gäller årets företagare, köpman, kommunprofil, landsbygdsföretag och förening. Galan är 5 maj nästa år.

Som vanligt en trevlig frukost som guidades igenom av Julia Rosqvist som kommer åter i slutet av november.

Sidan senast uppdaterad: 2018-11-02
Webbredaktör: Evamari Anestedt

Mer information

Näringsivsenheten
Lennart Silfverin
Tfn: 0240-66 01 30
lennart.silfverin@smedjebacken.se

Roger Sjöberg
Tfn: 0240-66 01 80
roger.sjoberg@smedjebacken.se