Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Öppna landskap i byarna - Röjsågsprojekt 2018

Är ni aktiva i byalag, samfällighet och/eller en idrottsförening och vill röja upp runt era anläggningar? Då erbjuds ni nu möjligheten till kostnadsfri utbildning och röjutrustning från Smedjebackens kommun!

Projekten riktar sig till byalag, samfälligheter och idrottsföreningar och syftar till att öppna upp vårt landskap runt våra idrottsanläggningar, vandringsleder etc. Under våren 2018 erbjuds möjlighet till utbildning och tillgång till utrustning.

Erbjudandet innehåller utbildningstillfällen för röjsåg och motorsågning samt en röjsåg per förening.

Röjsågskörkort Nivå RA – grund

1,5 dagar, inklusive praktiskt och teoretiskt prov.

  • Praktik och teori för att klara ett säkert och effektivt arbete med röjsåg. Tyngdpunkten ligger på enklare röjningsarbeten som till exempel arbete med grästrimmer och röjning av sly.
  • Grundläggande kunskaper för att klara ett säkert arbete med grästrimmer och röjning av sly, Allmänna säkerhetsbestämmelser, hantering och skötsel av säkerhetsutrustning.
  • Målsättningen med utbildningen är att du ska klara proven för röjsågskörkort nivå RA enligt de krav som ställs inom Säker Skog. Utbildningen vänder sig till dig som är nybörjare.
  • Utbildningen inkluderar ett praktiskt och teoretiskt prov. Godkända prov ger dig röjsågskörkort nivå RA. För att få delta i utbildningen ska du fylla 16 år samma kalenderår som utbildningen genomförs. Du får dock inte arbeta ensam med röjsågen förrän du har fyllt 18 år.

Motorsågskörkort Nivå A – motorsågning

1 dag, inklusive praktiskt och teoretiskt prov.

  • Praktik och teori du behöver för att kunna använda motorsåg på ett säkert sätt. Tyngdpunkten ligger på enklare kapningsarbeten och moment som bedöms vid uppkörning för motorsågskörkort nivå A.
  • Grundläggande kunskaper för att klara ett säkert arbete med motorsåg vid enklare kapningsarbeten med skjutande respektive dragande kedja. Allmänna säkerhetsbestämmelser, hantering och skötsel av säkerhetsutrustning samt grundläggande arbetsteknik som minskar arbetsbelastningen.
  • Målsättningen är att du efter genomgången utbildning ska klara proven för motorsågskörkort nivå A enligt de krav som ställs inom Säker Skog. Utbildningen vänder sig i första hand till dig som är nybörjare.
  • Utbildningen inkluderar ett praktiskt och teoretiskt prov. Godkända prov ger dig motorsågskörkort nivå A. Våra instruktörer som genomför utbildningen och bedömer uppkörningen är certifierade enligt riktlinjer från Säker Skog. För att få delta i utbildningen ska du fylla 16 år samma kalenderår som utbildningen genomförs. Du får dock inte arbeta ensam med motorsågen förrän du har fyllt 18 år.

Röjsågspaket inkl. skyddsutrustning
Skyddsutrustning inkl. röjsåg Husqvarna 345 FR.

Anmälan och mer information Datum för utbildningen är inte fastställda än, men intresseanmälan från föreningarna ska ske via mail till fritidschef, Siw Östlund, senast 2/4 2018.

siw.ostlund@smedjebacken.se

 


Sidan senast uppdaterad: 2018-03-20
Webbredaktör: Evamari Anestedt

Mer information

Siw Östlund
Fritidschef
Smedjebackens Kommun
0240-660400 siw.ostlund@smedjebacken.se