Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Sista morgonsoffan för året bjöd på publikrekord

Årets sista morgonsoffa för företagare och föreningar bjöd som vanligt på gäster från Invest in Dalarna, ABB, Lycksta/AQ, Evaninas, Länsstyrelsen och Norrbärke församling samt julrim och nyheter.

Nina och Eva från Evaninas

Först ut i soffan som gäst hos Julia Rosqvist var Fredrik Rönning, kommunalråd som berättade om projektet Herosfältet. 27 november träffades ett flertal föreningar och andra intresserade och påbörjade diskussioner om vad vill man med Heros. Ett stort antal förslag kom fram. Du kan läsa mer om kvällen här.

Röbacken – ett nytt område för etablering

Den andra gästen eller gästerna var vår egen näringslivschef Lennart Silfverin samt Maud Hallmans från Invest in Dalarna Agency. Maud och Lennart informerade om Röbacken, ett större markområde för industri som är framtagen och marknadsförs. Ett område med stor kapacitet för elkraft och stor markyta på 75 hektar för etablering. Mer information om Röbacken finns på Node poles webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Julrim med Lennart och Roger

Under morgonen fick Lennart och Roger Sjöberg från näringslivsenehet ett specialuppdrag att julrimma på förslag på julklappar som ska ges bort. Ett flertal förslag gavs som Lennart och Roger satt rim till och lockade till en hel del skratt.

Upphandlingsdialog i mars

Från länsstyrelsen kom Kerstin Angberg-Morgården som presenterade upphandlingsdialogen för små och medelstora företag. 19 mars mellan kl. 16.00-20.00 är det dags för kurs i upphandling här i Smedjebacken. Kan man inte den dagen finns det fler platser och datum på andra ställen i länet. Det är en kurs i hur man ska svara på offentliga upphandlingar.

Lycksta och AQ

Markus Olofsson från Lycksta och AQ är ny VD. Lycksta har funnits i kommunen några år och gör industridetaljer till andra företag, exempelvis globala exportföretag. De arbetar utifrån nöjd kundgarantin, vilket innebär att de jobbar med en produkt tills kunden är nöjd. AQ som är ägare av båda företagen, har funnits i grannkommunen Ludvika och håller just nu på att flytta in sin verksamhet i samma lokaler här i Smedjebacken. Totalt rör det sig ca 35-40 personer som arbetar i båda företagen.

ABB

Nästa gäst var Magnus Ström som är platschef för ABB Ludvika. I Ludvika finns ca 3000 anställda och 500 personer som är inhyrda. Det finns ca 50 olika nationaliteter som arbetar i Ludvika och koncernspråket är engelska. ABB i Ludvika är världsledande inom elkraft. den största utmaningen som Magnus kan se är att vinna projekt, digitaliseringen som när på väg och kompetens. Inom kompetensområdet är det viktigt att få behålla personalen som finns samt att rekrytera ny kompetens så att man kan få in mer kompetens i företagen.

Aktiva kyrkan

Sist ut i soffan som gäster var Norrbärke församlings Katarina Frisk, kyrkoherde samt Ingrid Sjölin, präst. Som berättade om sin verksamhet. Förutom gudstjänster har man verksamhet som riktar sig mot unga och äldre. Samtal i form av själavård både enskilt och i grupp. En ny bekantskap för oss var att det finns en gummibibel som är framtagen speciellt för unga som är mer lättillgänglig för ungdomar med bland annat innehåll som musik, film, sorg och kärlek samt texterna som finns i den vanliga bibeln. Vet ni om att det finns 77 olika böcker i den traditionella bibeln.

Julkransar med Evaninas

Under morgonen fanns också Eva och Nina på plats från Evaninas och gjorde julkransar och berättade och om sitt företag som vi hittar på Vasagatan.

Nästa morgonsoffa 22 februari

Denna säsong har morgonsoffan varit på Wanbo Herrgård och efter nyår med start en 22 februari kommer morgonsofforna hålla till på Villa Gladtjärn.

Sidan senast uppdaterad: 2018-12-04
Webbredaktör: David Wallman

Mer information

Näringslivsenheten
Lennart Silfverin
Tfn: 0240-66 01 30