Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Smedjebackens unga bidrog till att samla ihop 17300kr till Musikhjälpen!

Med fokus på ungdomar i traktens engagemang initierade Smedjebackens kommun i år för första gången en satsning kring Musikhjälpen 2017. Hela 17300 kr samlades in och ungdomssamordnare Matilda Kilström sammanfattar en lyckad jungfrufärd full av potential.

Musikhjälpen är ett biståndsprojekt där Radiohjälpen, Sveriges Radio & SVT samarbetar för att varje år samla in pengar till förmån för ett på förhand bestämt problemområde.

I år låg fokus på kampen mot barnsexshandel. Mellan 11-17 december låstes programledarna Molly Zandén, Kalle Zackari Wahlström och Farah Abadi in i en 144 timmar lång direktsändning på Rådhustorget i Umeå för att sporra och engagera människor runtom i landet att bidra ekonomiskt till den viktiga frågan.

Tidigare under hösten föddes tanken på att lokalt i Smedjebacken inspirera ungdomar till att engagera sig i projektet.
-Vi ville ge ungdomar på orten en förutsättning och en plattform för att kunna hjälpa till, säger ungdomssamordnare Matilda Kilström.

Ett informationsarbete inleddes där eleverna på högstadieskolorna i kommunen upplystes om projektet, därefter uppläts den gamla tobaksaffären på Vasagatan som arrangemangsplats.
-Tanken var att vi skulle finnas där för ungdomarna som ville bidra. Vi ville inte säga åt någon vad de skulle göra. Initiativet skulle komma från dem själva, fortsätter Matilda.

Under hela veckan mellan 11:e och 15:e december fanns personal på plats under eftermiddagarna för att kunna sporra och bistå. Det bjöds på fika och godis och möjligheten fanns att både titta och lyssna på programmet. Ungdomar kom och gick, även om det inte var tal om någon köbildning.

-Det kom inte jättemånga, det hade vi inte räknat med heller eftersom det var första året och initiativ som dessa kan ta ett tag att få igång. Men de som kom var tappra!, säger Matilda.

Bland annat antog Årskurs 6 från Bergaskolan kommunens utmaning om 100krs bidrag per initiativ och person vid engagemang. Eleverna valde att ta sig till lokalen på Vasagatan och sjunga två julsånger. En insats som totalt gav 8000kr till insamlingen. Det hela förevigades av SVT Dalarna som var på plats för att göra ett nyhetsinslag om satsningen.

-Det va superkul! Inte ett öga var torrt i lokalen när ungdomarna sjöng. Det var den typen av engagemang vi hoppats på, jublar Matilda.

Nu är Musikhjälpen slut för i år och ungdomssamordnaren sammanfattar en satsning som trots en relativ kort planeringsperiod gav värmande engagemang, och ett imponerande kassaklirr.

-Både summan och uppslutningen är klart över förväntan. 17300kr är jättemycket pengar! Det var superkul att se ungdomarnas vilja att hjälpa till och engagera sig. Nästa år kommer vi upprepa satsningen och ser fram emot nya härliga initiativ. Vi är övertygade att det bara kommer växa, avslutar Matilda Kilström.

Sidan senast uppdaterad: 2018-01-04
Webbredaktör: Evamari Anestedt

Mer information

Här kan du skriva in mer information...