Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Snacka om succé för elcykelprojektet

Projektet elcykel har mötts av många förfrågningar både i Smedjebacken och Ludvika.

En person som cyklar på en ellcykel

- Man blir så glad, säger Jacob Holgersson. Han är energi- och klimatrådgivare i Ludvika och Smedjebackens kommun och det är till honom som alla förfrågningar har gått. Sedan kommunen gick ut och informerade om projektet, har hans mejlbox överösts med positiv feedback.

- Jag hade räknat med att tio personer skulle höra av sig. Nu är vi uppe i fyra gånger så många.

Projektet startar den 2 maj och innebär att invånarna i de bägge kommunerna har chansen att under en månads tid låna en elcykel.

Totalt har tre exemplar köpts in och dessa är alltså redan bokade ett år framöver. Förutom att anmäla sitt intresse för att låna en cykel, berättar Jacob att många berömt kommunerna för initiativet.

Syftet med projektet är så klart att allmänheten ska få upp ögonen för elcyklar och i förlängningen kanske själva köpa sådana. Båda kommunerna arbetar för att fortsätta bli mer miljövänliga och främja utvecklingen mot mer hållbara samhällen.

Jacob Holgersson är själv flitig elcyklist och kan räkna upp fler argument.

- Vi har hälsoaspekten. Och jag hävdar att den är bättre med en elcykel än en vanlig, för med elcykeln blir det verkligen av. Jag har cyklat mycket mer sedan jag skaffade elcykel.

Tryggheten går också att väga in i förlängningen.

- När mer folk är i rörelse, upplevs samhället som tryggare. Dessutom blir trafikmiljön säkrare. Med elcykel blir det lättare att lämna barnen på förskolan i cykelkärra, säger Jacob Holgersson.

En Sifo-undersökning visade i fjol att en tredjedel av svenskarna kan tänka sig att köpa elcykel. I gruppen ”unga vuxna” är andelen ännu större; 44 procent.
Jacob Holgersson hoppas att testresenärsprojektet kan öka intresset ännu mer i Ludvika och Smedjebacken.

Även om kön för att låna cykel har blivit lång, tar Jacob gärna emot frågor om eller synpunkter på projektet, via jacob.holgersson@ludvika.se

Sidan senast uppdaterad: 2017-04-28
Webbredaktör: Evamari Anestedt

Mer information

Energi- och klimatrådgivare Ludvika/Smedjebacken
Jacob Holgersson
Tfn: 0240-861 50
jacob.holgersson@ludvika.se