Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Storsatsning på röjsågsutbildning

Under våren beslutade Kommunstyrelsen att avsätta medel för att finansiera en röjsågsutbildning för frivilliga deltagare från kommunens byalag, samfälligheter och föreningar i projektet ”öppna landskap i byarna”. Under förra veckan (28/5 – 1/6) pågick utbildningarna för fullt i Uvbergsbacken.

Mikael Strömberg röjer med stadig hand

När förfrågan gick ut tidigare i våras om eventuellt intresse för att delta i röjsågsutbildning var responsen stor. Ett 70-tal anmälde sig, varav 45st nu utbildats i gräs och slyröjningens ädla konst.

- En del hade inte möjlighet att delta nu. Det kan bli så att vi ordnar med ett till utbildningstillfälle, säger fritidschef Siw Östlund.

Förutom att utbildningen är kostnadsfri för deltagarna ingår även en gratis röjsåg per byalag/samfällighet. Utbildarna från Alfta Skogstekniska fick under fredagen (1/6) sex tappra elever i klassen som värmen till trots hoppade i skyddskläderna.

Projektets initiativtagare och tillika Kommunstyrelsens vice ordförande Ingemar Hellström betraktade kurserna från skuggan och konstaterade att projektet initialt burit tilltänkt frukt.
-Det är jätteviktigt att ha kunnigt folk som motverkar förslyningen av våra byar och landskap. Folket från byarna och samfälligheterna är en ovärderlig resurs eftersom de själva vet hur de vill ha det i sin omgivning, avslutar Ingemar Hellström.

Sidan senast uppdaterad: 2018-06-08
Webbredaktör: David Wallman