Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Unik miljöasfalt i Björsjö banar väg för framtiden

På väg 620 mellan Björsjö och Ludvika skrivs just nu historia när Skanska på uppdrag av Trafikverket skapar världens första asfaltsbeläggning som är helt klimatneutral.

Efter många års testande har Skanskas experter lyckats få fram en asfaltstyp som binder in det biogena kolet och på så vis är klimatneutral.
Asfalten tillverkas i en anläggning i Borlänge och är framtagen i samarbete med en underleverantör i Söderhamn. Arbetet med att lägga asfalten pågår för fullt längs väg 620 utanför Björsjö.
- Det är troligen den första klimatneutrala asfaltmassan i världen. Att vi får lägga den på denna natursköna plats i en region som är i framkant vad gäller miljöarbetet, det känns fantastiskt, säger Kenneth Olsson asfaltspecialist på Skanska och ”pappa” till den nya lösningen.

Det nya asfaltstypen, eller MJOG 16 V6000 som den heter på fackspråk kan dessutom till stor del återanvändas nästa gång det är dags att asfaltera om.

Under torsdagen (20/8) visades lösningen upp för Ludvikas kommunalråd Leif Pettersson, och för vice kommunalråd i Smedjebackens kommun Ingemar Hellström.
Den senare var imponerad över arbetet;
- Smedjebackens kommun firar 30 år som certifierad Ekokommun och vi jobbar ständigt med att klimatanpassa våra verksamheter. Att Trafikverket gör den här satsningen i vår kommun passar utmärkt in i vårt arbete och vi är jätteglada för det här, avslutar Ingemar.

Sidan senast uppdaterad: 2020-09-04
Webbredaktör: David Wallman

Mer information

Miljö- och bygg
Gunilla Skoog
Miljö-och byggchef
Tfn: 0240-66 01 50