Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Vi gratulerar Björn Henriksson

Bilorienteringens Björn Henriksson från Smedjebacken uppmärksammades under kommunfullmäktiges sammanträde med en silvermedalj och blommor för sina prestationer inom sporten. 6 gånger på raken har Björn blivit Svenskmästareoch flerfaldig Nordisk mästare och har också tilldelats utmärkelsen Stor grabb inom sporten. Vi bugar och gratulerar till prestationerna och utmärkelsen.

Björn Henriksson

Björn Henriksson uppmärksammades för sina prestationer

Prisutdelaren var kommunfullmäktiges ordförande Carin Runesson som nämnde att det krävs ett stort engagemang och stor kunskap, för att kunna tituleras till svenskmästare, 6 gånger på raken och flerfaldig nordiskmästare.

- Det här går inte av för hackor. Det handlar om att köra klokt och säkert, inte fort, sa Carin.

Utmärkelsen Stor grabb

Björn som kör för Ludvika MS men bor i Smedjebacken, har också fått en stor och fin utmärkelse av Bilsports förbundet, Stor grabb. Björn är här i gott sällskap där bland andra Stig Blomqvist, Ronnie Peterson och Prins Bertil fått utmärkelsen.

Den skickliga bilorienteraren fick möjlighet att berätta lite närmare om hur sporten går till. Han förklarade att det är en stor avancerad bilsport. Det är en förare som kör en rallybil eller fyrhjulsdriven bil tillsammans med sin kartläsare. Till deras hjälp får de gamla kartor i olika svårighetsgrader där föraren har en viss tid på sig att kunna orientera sig fram på okända vägar. De orienterar i industriområden och i stora skogsområden som är bommade där andra trafikanter inte kan köra in. Tävlingarna körs kvällar och nätter, allt för säkerheten.

Björn och hans kartläsare kör också Nordiskt mästerskap som anordnas där det sker tävlingar i 6 serier. Han berättade också att bilorienteringen är större i Finland och Danmark än här i Sverige.

Carin Runesson avtackade Björn och lade till att för Smedjebackens kommun är det stort fantastiskt bra jobbat utav honom och gratulerade honom.

Kommunen har en tradition att uppmärksamma kommuninvånare med att utdela en prestationsmedalj i antingen brons eller silver och en blombukett.


Sidan senast uppdaterad: 2019-02-21
Webbredaktör: Evamari Anestedt