Smedjebackens kommun, till startsida

Eleverna trivs och fler är godkända i alla ämnen

Eleverna trivs och fler elever är godkända i alla ämnen, det visar Öppna jämförelser för grundskola som presenterades 25 november av Sveriges kommuner och landsting (SKL). I årskurs 5 ger eleverna toppbetyg för trivsel och hamnar på en fin 9:e plats i landet. Totalt hamnar kommunen på 122:a plats av 290.

Ett anteckningsblock, penna och en dator

Nytt för i år är att öppna jämförelser presenteras i slutet av året och gäller elever (2015/2016) som gick ut årskurs 9 i juni 2016.

Glädjande kan vi se att 81 % är godkända i alla ämnen, vilket är en förbättring sen förra årets jämförelse, då 73 % klarade godkänt i alla ämnen. 84 % är behöriga till yrkesprogram på gymnasieskolan.
Meritvärdet går och rätt håll och ligger på 210,0 och är en förbättring mot förra årets resultat som då var 208,5. Meritvärdet är en sammanräkning av betyg för ansökan till gymnasiet.

Det här innebär att kommunen hamnar på 122:a plats av 290. I Dalarna toppar Rättvik (17:e plats i landet) och Smedjebacken hamnar på en 7:e plats bland Dalarnas 15 kommuner.

- Jag är jätteglad åt de fina resultatet och att det går åt rätt håll. Nu får vi fortsätta att jobba vidare på att förbättra resultaten framöver, säger en glad Maria Ronsten, förvaltningschef på familj- och utbildning.

Det ska poängteras att SKL har gått på skolverkets rekommendationer att i årets undersökning inte ska ta med elever med okänd bakgrund i jämförelsen på kommun och skolnivå. Vilket man behöver ta hänsyn till mot tidigare skolår.

Eleverna trivs i skolan

SKL har också låtit eleverna i årskurs 5 och 8 svara på en enkätundersökning som visar elevernas syn på skolan.

Eleverna i Smedjebackens kommun ger skolan toppbetyg i undersökningen. De känner sig trygga och trivs i skolan. I årskurs 5 trivs eleverna så bra att kommunen placerar sig bland de tio bästa i landet, närmare på en 9:e plats av 211. För årskurs 8 placeras sig kommunen på 32:a plats av 214.

De vet vilka mål som finns uppsatta och vet vad som förväntas av dem i skolarbete för att nå målen. Lärarna tar hänsyn till elevernas åsikter och de får även veta hur det går i skolan.

Totalt är det 123000 elever från 216 kommuner som svarat på enkäten i landet, vilket är en ökning med 23 %.

Mer information om statistiken

För att ta del av statistiken finns den på http://www.kolada.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster under jämföraren. Där kan du se statistiken för kommunen och även jämföra den över tid samt jämföra med andra kommuner.

Sidan senast uppdaterad: 2016-11-25
Webbredaktör: Evamari Anestedt

Mer information

Familj- & utbildningsförvaltningen
Maria Ronsten
Tfn: 0240-66 02 10

Öppna jämförelser - Grundskola (SKL)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Koladalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster