Smedjebackens kommun, till startsida

Nulägesinformation angående coronapandemin 2020-11-05

till vårdnadshavare i Smedjebackens kommuns skolor, fritidshem och förskolor

Som ni säkert sett och hört i media så har vi en snabbt ökande smittspridning i vårt län och det ökar även i kommunen från att ha varit väldigt sparsam med fall de senaste veckorna. Vi kan misstänka att vi även här kommer få en allt större spridning framöver. Om vi får bekräftade sjukdomsfall på våra förskolor, skolor och fritidshem så kommer vi hantera detta utifrån de råd och riktlinjer vi får från Region Dalarnas smittskyddsavdelning och naturligtvis följer vi redan de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten ger ut. OM det framöver blir aktuellt med att under viss tid stänga ner vissa verksamheter så sker det alltså i samråd med smittskydd. Vi hoppas självklart att vi inte behöver hamna i någon sådan situation så därför är det nu om möjligt ännu viktigare att vi alla hjälps åt och följer riktlinjer och råd:

  • Stanna hemma vid minsta symtom och boka tid för provtagning (alla över 10 år)
  • Håll avstånd både inne och ute
  • Var noggrann med handhygien (tvätta och sprita)
  • Träffa inte fler människor än du absolut måste och tänk då på avståndet

Friska barn och elever i ett hushåll där någon är sjuk i covid-19 kan gå till förskola, grundskola, fritidshem eller gymnasiesärskola så länge de inte uppvisar symtom men ska i övrigt följa förhållningsregler. Det innebär till exempel att de inte ska delta i fritidsaktiviteter utanför skolan där det finns smittrisk.

Vårdnadshavare som är sjuka bör bara lämna eller hämta barn i förskola eller skola om det kan ske utan risk för att andra smittas. Här kan man läsa mer om vad som gäller om någon i familjen misstänks vara smittat alt är smittad:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-eller-nagon-i-familjen-har-blivit-sjuk/länk till annan webbplats

Här kan man läsa mer om provtagning: https://www.1177.se/Dalarna/sjukdomar--besvar/lungor-och-luftvagar/inflammation-och-infektion-ilungor-och-luftror/om-covid-19--coronavirus/lamna-prov-for-covid-19/länk till annan webbplats

//Ledningsgruppen för förskola/skola och medicinskt ledningsansvarig skolsköterska.

Persiska/ Dari :

0240-66 00 74 :آیا شما می خواهید در زمینه ترجمه کمک بگیرید؟ از طریق تلفن با خدمات شهروندی تماس بگیرید

Arabiska

هل تحتاج 0240660075المساعدة في الترجمة ؟ اتصل بخدمة المواطن عبر الهاتف:

Somaliska

Waad salaaman tahay! Ma rabtaa in lagaa caawiyo tarjumaadda? Wac adeegga muwaadinka taleefoonka: 0240-660058.Mahadsanid.

Tigrinska

ሰላም! ድሌት ንስኺ ትርጕም ? ይኽእል ድውል ዜጋታት ኣገልግሎት ተሌፎነይ: 0240660058።የቀንየለይ።

Sidan senast uppdaterad: 2020-11-05
Webbredaktör: Helene Nyman

Mer information

Här kan du skriva in mer information...