Smedjebackens kommun, till startsida

Vet du hur många yrken det finns i Sverige?

Det har elever från Kyrkskolan och Bergaskolan fått veta när Ingrid och Pierre från Arbetsmarknadskunskap Dalarna har träffat elever och pratat arbetsmarknadskunskap. En kul och rolig timme med skratt, allvar och många funderingar

Ingrid och Pierre från arbetsmarknadskunskap

Timmen tillsammans med Ingrid och Pierre går i rasande fart. På ett lustfyllt och engagerande sätt diskuterar man tillsammans om hur det är att gå i skolan, varför är det viktigt att gå i skolan? Vad vill eleverna göra efter skolan? Har man funderat på sitt gymnasieval och kanske redan bestämt sig? Vad ska man lyfta fram som personliga erfarenheter när man söker jobb och inte har någon arbetslivserfarenhet? Frågorna ställs och diskuteras och mycket matnyttigt för alla som finns i klassrummet kommer fram och får en att tänka på, hur ser det ut för just mig?

På 30 sekunder fick eleverna räkna upp så många yrken de kan komma på som börjar på bokstaven A. Ingrid berättade att oftast kommer man på 7-8 st men det finns 468 st.

- Oftast känner man i årskurs 8 till mellan 25-30 olika yrken men det finns så många fler. Vilket visar att det kan vara svårt att veta vad som passar just mig när jag bara känner till ett fåtal, säger Ingrid och Pierre.

Det finns ca 8737 olika yrken i Sverige och därför behöver man googla och få veta mer. titta på bristyrken och se om det kan vara något för mig. Eller bli det du tänkt dig och se vad mer du kan jobba med inom området. Exempelvis journalist som det finns gott om idag men man kan jobba som kommunikatör m.m.

- Fundera, sök information och prata sen med studievägledaren som finns på skolan, säger Pierre till eleverna.

Tips som eleverna fick med sig!

  • Fixa gymnasieutbildningen
  • Vad har jag för erfarenhet från mina fritidsintressen som jag kan ta med mig när jag ska söka jobb och hur är min attityd?
  • Sök information om valmöjligheter inför gymnasievalet
  • Ta körkort
Sidan senast uppdaterad: 2016-11-25
Webbredaktör: Evamari Anestedt

Mer information

Personalavdelningen
Kalle Johansson
Tfn: 0240-66 01 22