Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Förberedelser inför vintern – hästhållning

Oavsett om hästarna går ute dygnet runt eller hålls i stall nattetid finns det vissa saker man ska tänka på inför vinterhalvåret.

Under hösten och vintern när det är blött och fuktigt ute kan hästar drabbas av problem i både hovar och ben. Det är viktigt att ha noggrann översyn av hästen och kontrollera och vid behov åtgärda hagar, liggplatser och utfodringsrutiner.

Hästar är djur som naturligt ägnar en stor del av dygnet åt att röra sig. Det innebär att hagarna inte kan vara alltför små. Hästar ägnar även stor del av dygnet till att äta, vilket gör att de behöver fri tillgång av foder.

Att växla hagar och använda större hagar även vintertid gör att det inte blir så upptrampat och blött där djuren vistas. Leriga hagar är en vanlig orsak till mugg, därför är det viktigt att hålla ben och hovar rena och torra. Torra hagar ökar även hästens vilja att röra sig mer.

På platser där djuren ofta rör sig, som vid öppningar in till hagen, ingång till ligghall samt vid vatten-/foderplatser är det bra att ha en hårdgjord yta eller väl dränerat och grusat.

Vinterhagar som ligger nära vattendrag bör mockas kontinuerligt för att minska risken för avrinning av gödselvatten vid regn och vårsmältningen. 

Sidan senast uppdaterad: 2019-05-08
Webbredaktör: Lena Johansson

Kontakt

Miljö- och byggkontoret

Gunilla Skoog
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Tfn: 0240-66 01 50

E-post: miljobygg@smedjebacken.se

Besöksadress:                Malmgatan 14, Smedjebacken

Mer information