Smedjebackens kommun, till startsida

Katt

Katter behöver social kontakt
Som kattägare har man skyldighet att se till sin katt minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade katter ska ses till oftare. Katten ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett, antingen genom sällskap av en annan katt eller en människa. Katten ska ha kontakt med människor några timmar varje dag.

Koppel, halsband eller märkning när katten går ut
Det finns ingen lag som säger att katter inte får gå lösa, men en katt som rastas utomhus kan gå i koppel. Om den inte har koppel måste den ha ett halsband med ägarens namn, adress och telefonnummer. Det ska vara lätt att identifiera vem som är kattens ägare. Sveriges Kattklubbars Riksförbund, SVERAK, rekommenderar att man märker sin katt med en tatuering i örat eller med ett chip i nacken.

Katter som hälsar på hos grannen
Katter som rör sig fritt kan leda till osämja grannar emellan. Katter som gräver ner sin avföring, i till exempel barnens sandlåda, kan skapa problem. Smittor kan spridas till barnet. Ett tips är att lägga en träram med hönsnät eller liknande över barnens sandlåda varje gång de inte använder den.

Matning av katter utomhus
Att mata förvildade eller andras katter kan skapa problem för de omkringboende och ska därför undvikas. Matningen kan ge problem till exempel i form av urinmarkeringar och ouppäten mat som drar till sig råttor och fåglar. Sådana olägenheter ansvarar den som lagt ut maten för.

När katthållning kräver tillstånd
För att driva en verksamhet, till exempel ett kattpensionat eller hålla många katter, krävs tillstånd enligt djurskyddslagen. Det är hos länsstyrelsen du lämnar in ansökan om verksamhet.

Om du hittar en övergiven katt
Kontrollera i första hand om katten har ett halsband med adressuppgifter på sig. Om inte, titta i örat efter ett tatuerat nummer. Hos Svenska kennelklubben kan man söka ägaren i ett ID-register.

Sätt gärna upp lappar i närområdet. Om katten varken har halsband eller märkning, kontakta polisen för att höra om de har någon efterlysning på katten.
Om ingen vill kännas vid katten, kontakta föreningen Bergslagskatten som hjälper till att ta hand om hemlösa katter och som försöker finna ett nytt hem till dessa. 

Sidan senast uppdaterad: 2020-07-03
Webbredaktör: Lena Johansson

Kontakt

Miljö- och byggkontoret

Tfn: 0240-66 00 00

E-post: miljobygg@smedjebacken.se

Besöksadress:                   Malmgatan 14, Smedjebacken