Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Grävling

Många människor är rädda för att bli bitna av grävling då de hört att de är aggressiva djur och att deras käkar låser sig tills de hör benknotorna krasa sönder. Det finns dock ingen sanning i detta utan det är en gammal myt. Grävlingen är egentligen ett lugnt djur som inte oprovocerat attackerar människor eller andra djur. Grävlingen är aktiv i skymningen och på natten.

På jakt efter bland annat daggmask kan de dock ställa till med skada genom att böka upp rabatter och gräsmattor. De kan även bosätta sig under hus, uthus och altaner. Försök så snart du sett att den försöker ta sig in att avskräcka den genom att applicera trasor indränkta med parfym eller andra mänskliga dofter där den gräver. Ingången bör sättas igen och husgrunden tätas. Det måste ske nattetid när den nattaktiva grävlingen är ute.

Nedan följer några tips på hur man kan bli av med grävlingar:

Lägg ut blodmjöl.
Då grävlingar inte tycker om lukten av blodmjöl kan man införskaffa det och lägga ut på tomten.
Markera revir.
Djur markerar ofta revir med urin. Genom att sprida urin längs tomtkanten markerar man för grävlingen att reviret är upptaget.
Stöka till.
Grävlingar tycker inte om när man stökar till på tomten och flyttar runt saker, de trivs när det är ordning och reda.
För oljud.
Grävlingar är störningskänsliga och gillar inte oljud. På marknaden finns olika produkter med ultraljud och resonansljud som kan skrämma bort grävlingar.

Sidan senast uppdaterad: 2019-10-04
Webbredaktör: Lena Johansson

Kontakt

Miljö- och byggkontoret

Gunilla Skoog
Miljöchef
Tfn: 0240-66 01 50

Göran Vallin
Vik miljöinspektör
Tfn: 0240-66 01 83

E-post: miljobygg@smedjebacken.se

Besöksadress:                   Malmgatan 14, Smedjebacken