Feriearbete

Här hittar du samlad information om Smedjebackens kommunala feriearbeten som sommaren 2024 riktar sig till ungdomar födda år 2006-2008 som är folkbokförda i Smedjebackens kommun. Ansökan är nu stängd för sommaren 2024.

Verksamhet/ideell förening som ska ta emot feriearbetare? Kika längst ner på sidan!

Vad är feriearbete?

Kommunala sommarjobb för ungdomar i grundskolans årskurs 9 eller gymnasiets år 1-2. Syftet med feriearbete är att ge ungdomar en fot in på arbetsmarknaden och förberedelse inför arbetslivet. År 2024 riktar sig våra feriearbeten till ungdomar födda 2006-2008.

Timlön

Timlönerna är avtalsenliga och beslutade för 2024.

 • 83 kr/timme (inkl. semesterersättning) för de två yngsta årskullarna
 • 100 kr/timme (inkl. semesterersättning) för den äldsta årskullen

Arbetstid och perioder

Den totala arbetstiden är 60 timmar under två veckor (en period). I din ansökan lämnar du önskemål om vilka perioder (när) du vill jobba.

 • Period 1: v. 25-26 (17-30 juni 2024)
 • Period 2: v. 27-28 (1-14 juli 2024)
 • Period 3: v. 29-30 (15-28 juli 2024)
 • Period 4: v. 31-32 (29 juli-11 augusti 2024)

Arbetsområden

Vi erbjuder feriearbeten inom följande arbetsområden:

 • Äldreomsorgen
 • Förskola och fritidshem
 • IT-center
 • Kommunutvecklare
 • Kosten (kök)
 • Kultur och turism
 • Park- och fastighetsarbete
 • Ryttarsällskapet (arbete med hästar)
 • Ungdomsledare Sommarkul
 • Ungdomsledare sommarläger Nyckelön

I ansökningsformuläret lämnar du önskemål inom vilket arbetsområde du helst vill jobba. Ju fler alternativ du väljer, desto större är chansen att du får något av dina önskemål uppfyllda.

Ansökan

Den 4-24 mars 2024 kan du som ungdom ansöka om feriearbete. Vi tar inte emot sena ansökningar efter sista ansökningsdatum.

Senast i början av maj kan du som ansökt förvänta dig ett svar från oss, som då skickas från rekryteringssystemet (avsändaren) Varbi. Håll utkik i din inkorg och skräppost!

Utdrag ur belastningsregistret

Alla som ska feriearbeta med eller i närheten av barn och äldre behöver under första arbetsdagen visa upp ett utdrag ur belastningsregistret till sin handledare. Du som ska göra det behöver därför själv, i god tid före arbetsstart, begära ett utdrag via Polisens e-tjänst eller genom att skicka in en blankett till Polisens inläsningscentral. Det tar cirka två veckor från beställning tills dess att du får utdraget.

Dessa arbetsplatser kräver att du uppvisar utdrag ur belastningsregistret:

Frågor och svar

Mer information finns bland våra samlade frågor och svar (FAQ).

Viktiga datum

När?

Vad?

22/1-18/2

Verksamheter/föreningar registrerar platser (arbetstillfällen) i kommunens rekryteringssystem, Varbi Feriepraktik. Se information längre ned på sidan.

4-24/3

Ungdomar ansöker om feriearbete (rekryteringsannons läggs ut under lediga jobb). Information läggs ut här på hemsidan.

25/4 kl. 10-12

Obligatorisk digital handledarträff för handledare i mottagande verksamheter/föreningar via Teams. Länk skickas per mejl.

Senast maj

- Ungdomar får svar på sin ansökan via mejl.

- Ungdomar som ska feriearbeta med eller i närheten av barn behöver begära ett utdrag ur belastningsregistret från Polisen.

- Ungdomar som ska feriearbeta får blanketter hemskickade med posten.

31/5

Sista dag för ungdomar under 18 år (minderåriga) att skicka tillbaka blanketten "vårdnadshavares samtycke till anställning" till kommunen.

17-30/6

Ungdomar feriearbetar period 1 (v. 25-26).

1-14/7

Ungdomar feriearbetar period 2 (v. 27-28).

15-28/7

Ungdomar feriearbetar period 3 (v. 29-30).

29/7-11/8

Ungdomar feriearbetar period 4 (v. 31-32).

Augusti

En utvärdering skickas till ungdomar/verksamheter/föreningar via sms eller mejl. Tack för att du hjälper oss att utveckla våra feriearbeten!

Information till verksamheter och ideella föreningar

Verksamheter i kommunkoncernen och ideella föreningar i Smedjebackens kommun har under sommaren 2024 möjlighet att ta emot feriearbetande ungdomar. Kommunen står för ungdomarnas lönekostnader (raka veckor mån-fre, ej OB-kostnader i samband med helgjobb) och försäkringar men ställer krav på att mottagande verksamhet/förening har ett organiserat arbetsemiljöarbete och är väl informerad om Arbetsmiljöverkets regler för minderåriga i arbete Länk till annan webbplats.. Ni behöver bl.a. utse en handledare, göra en riskbedömning, ge ungdomarna introduktion och finnas där under hela arbetsperioden.

Anmäl arbetstillfällen

Sista dag att anmäla arbetstillfällen inför sommaren 2024 har nu passerat (18/2). Mer information och stöd ges löpande under våren och sommaren till de verksamheter/föreningar som anmält sig.

Riskbedömning

För att säkerställa en arbetsmiljö utan risker är det obligatoriskt för alla mottagande verksamheter/föreningar att göra en riskbedömning. Använd mallen nedan och kontakta oss om du behöver stöd.

Riskbedömning feriearbete Pdf, 1.3 MB.

Obligatorisk handledarträff 25/4

Mottagande verksamheter/föreningar kallas härmed till en obligatorisk digital handledarträff den 25/4 kl. 10.00-12.00 via Teams.

Mer information och vägledning kommer att lämnas löpande under våren och sommaren. Tveka inte på att kontakta oss vid frågor!

Kontakt

Om du inte hittar svar på din fråga, tveka inte på att kontakta våra kommunvägledare.

Medborgarservice

Kommunvägledare

Tfn: 0240-66 00 00

Sidan senast uppdaterad: