Kommun och politik

Publicerad den

Kommunutvecklarna tycker till

Under två veckor har årets kommunutvecklare arbetat med ungas platser i kommunen. De har valt ut olika platser där kommunens unga brukar hänga på, Söderbärke parken, Idrottsplatsen (GOIF) och Hagudden i Söderbärke, Prästabadet, hamnen, Risingsbobadet, utsiktstornet och torget i Smedjebacken.

Kommunutvecklarna 2020

Alice, Josefine, Felix och Rekar har åkt runt till platserna och tittat på utemiljön och utifrån samma mall som de tagit fram tittat på:

 • Sittplatser
 • Tillgänglighet – är det lätt att ta sig hit
 • Störningsmoment
 • Aktiviteter
 • Avfallshantering
 • Belysning
 • Helhetsintryck

Svaren var uppbyggda på plus och minus med varje ställe och utifrån dessa svar har de sen kommit fram till hur de olika platserna kan utvecklas för att bli bättre och trivsammare. Kommunutvecklarna presenterade sitt arbete för bland andra kommunalråd, skogs- och parkchef och kommunchef och alla fick möjlighet att ställa frågor och föra en dialog.

Överlag så är det bra platser att hänga på. Vissa platser behöver utvecklas mer än andra. Fler sittplatser och möjlighet att slänga skräp samt solskydd och även regnskydd behövs. Öppna upp toaletter och skylta upp, åtgärda trasiga omklädningsrum och belysning. Livbojen vid Risingsbo behöver flyttas och vara mer tillgänglig.

Kommunutvecklarnas topp 3

 • Prästa
 • Idrottsplanen i Söderbärke - Goif
 • Risingsbobadet

Sämst

 • Torget
 • Folkets park Söderbärke
 • Utsiktstornet

Topp 3 i utveckling

 • Utsiktstornet
 • Risingsbobadet
 • Hagudden Söderbärke

Det är ett strålande arbete som kommunutvecklarna har genomfört med många bra, kloka inlägg och förslag. Vissa utvecklingsförslag är redan på gång, andra kan snabbt åtgärdas och vissa måste åtgärdas på längre sikt.

Söderbärke parken

Det finns gott om sittplatser och ligger central i Söderbärke. Parken har evenemang och det finns en brygga för båtar. Bada går om man vill fast det är svårt att ta sig upp och det går enkelt att lägga till om man kommer med båt.

På minussidan är det låsta toaletter, soptunnorna är dåligt utspridda vilket gör att det är svårt att slänga skräp och det finns en del skrot och skräp på området. Det är ont om aktiviteter för unga.

Idrottsplatsen Goif i Söderbärke

Det finns möjlighet till aktiviteter med utegym, fotbollsplan och en bouleplan samt andra aktiviteter och det är ett öppet område. Gott och sittplatser och en stor parkering som ger plats för a-traktorer.

På minussidan är det parkeringen lagom stor men det fattas uppmärkta parkeringslinjer samt att parkeringen är gropig. Belysning fattas vilket gör det svårt att utföra aktiviteter kvällstid när det är mörkt ute. Behöver man gå på toaletten är dessa låsta och enbart öppna när det är aktiviteter.

Hagudden och badplats

Det är en lek- och familjevänlig plats att utföra aktiviteter på.

På minussidan är det skräpigt och skrotigt med saker som inte ska vara där. Det finns ingen belysning som gör det omöjligt att vara där kvällstid. Badets omklädningsrum är trasigt och toaletten går inte att använda samt saknar belysning.

Hamnen i Smedjebacken

Hamnen ligger nära centrum och är ett välskött och fint ställe. Det finns kiosk och en restaurang, fräscha toaletter och bra belysning i området.

Minus är att det blir lätt högljutt med musik, båtar, bilar och fiskmåsar. Det är mycket folk och vid dåligt väder finns inget regnskydd att söka sig till.

Prästabadet

Prästabadet erbjuder en stor badbrygga med uppdelning för barn, familj och ungdomar och badet är ett populärt område att vara på. Det finns gott om sittplatser som är utspridda och en kiosk samt en stor parkering. Ett plus är att Heros-området som inbjuder till aktiviteter med många planer att vara på.

Minus, få bänkar med bort, långa köer till duschen och ett önskemål om utlåning av fritidsaktiviteter önskas. Basketplan med korg saknas.

Risingsbo badplats

Risingsbo badplats är ett fint bad och ligger avskilt med bra möjligheter för aktiviteter, kanske camping. Toalett finns.

Minus är att det är långt att åka till. Få soptunnor och bänkar. Toaletten saknar belysning och lås. Livbojen är svår att få tag på om det skulle behövas.

Torget

En öppen plats som ligger centralt. Det finn sittplatser, soptunnor och ibladn arrangeras något evenemang.

På minussidan är det finns toaletter men är ofräscha och dåligt uppmärkta. Dricksvatten automaten behöver märkas upp och solskydd behövs för varma dagar. Högljutt från bilar.

Utsiktstornet

Utsiktstornet på Uvberget är en lugn, harmonisk och vacker plats. Den är representativ för kommunen.

Att ta sig upp till utsiktstornet kan vara en knölig resa där vägen behöver underhållas och belysningen är trasig.

Hela rapporten från kommunutvecklarna kan du ta del av här: Länk till annan webbplats.

Sidan senast uppdaterad: