Boende och miljö

Nu är vi en godkänd blåsljuskommun!

Blåljuskollen är en checklista framtagen av Lantmäteriet och Trafikverket för Sveriges kommuner. Smedjebackens kommun har kvalitetssäkrat våra geodataprocesser och uppdaterat den geodata som blåljusaktörer behöver och är således godkända som blåsljuskommun.

blåljus på brandbil

Karta och positionering används både hos larmcentral och i utryckningsfordon för att snabbt komma till den plats där hjälpinsats krävs. Vid en nödsituation är det mycket viktigt att stödsystem fungerar och visar rätt information. Projektet innebär att vi har kvalitetssäkrat kommunens geodataprocesser och uppdaterat den geodata som blåljusaktörer behöver för att hitta rätt när en olyckan är framme.

Blåljuskollen innehåller, av blåljusaktörerna utpekade objekt och företeelser som är viktiga för att kunna hitta rätt. Det omfattar information om adresser, byggnader, anläggningar, namn på platser, vägar och järnvägar som ingår i samverkan med Lantmäteriet respektive Trafikverket.