Stort intresse kring beslutet om fria mensskydd på våra toaletter

8 mars beslutade kommunstyrelsen om införandet av gratis mensskydd på alla toaletter i kommunen. Responsen har varit stor och likaså intresset från andra kommuner att eventuellt följa efter.

- Det är glädjande att andra kommuner hör av sig och är nyfikna på det här. Vi hoppas och tror att vi öppnat en dörr till något som kommer vara självklart framöver, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Rönning.

På de kommunala arbetsplatserna och i berörda skolor finns det sammanlagt ca 450 toaletter som inom kort kommer utrustas med dispenser där tre olika typer av mensskydd ska finnas: binda, tampong samt trosskydd.

Upphandlingsansvarig Lina Kihlmark har ansvarade för upphandlingen av mensskydden:
- Det genomfördes som en riktad direktupphandling för innevarande år och lokala apotek tillfrågades och en av dessa vann upphandlingen. Vidare kommer utvärdering att ske under hösten och en ny upphandling kommer att inledas därefter, berättar Lina.

För att underlätta för intresserade så publicerar vi nu här underlagen för beslutet som togs 8 mars.