Uppleva och göra

Publicerad den

Lyhörd skulptur vid Granholmens LSS-boende invigd

Under onsdagen (23/6) avtäcktes konstnären Ann Carlsson Korneevs skulptur ”Lyssna inåt, lyssna utåt” som numera pryder entrén till det snart färdigställda LSS-boendet Granholmen på Kyrkogatan.

Ann Carlsson Korneevs konstnär, Ingemar Hellström ordförande Bärkehus, Monica Forsgren ordförande omsorgsnämnden.

Ännu återstår det lite arbete innan LSS-boendet Granholmen på Kyrkogatan är redo för att ta emot sina hyresgäster. Men redan nu har alltså byggnaden krönts med konstnärlig utsmyckning.

I juni 2018 beslutade Kommunfullmäktige att införa 1 %-regeln för konstnärlig gestaltning. Det innebär att 1 procent av bygg- eller investeringsbudgeten för ett byggprojekt numera avsätts till konstnärlig gestaltning i samband med ny-, om- och tillbyggnationer i Smedjebackens kommun.
- Luftballongen vid Strandängens förskola var det första gestaltningsprojektet vi sjösatte efter det beslutet. Detta blir det andra, berättar kulturchef Anne Seppänen som fanns på plats vid invigningen.

När beslutet om bygge av ett nytt LSS-boende fattades i augusti 2019 startade således även en process med utlysning av intresseanmälan för genomförande av den konstnärliga gestaltningen. Intresset var stort, runt 70 konstnärer anmälde intresse och skickade in förslag. En grupp bestående av representanter från Bärkehus och Kulturen granskade förslagen och fastnade för skulptören Ann Carlsson Korneevs bidrag.

Konstverket

Skulpturen består av tre olika snäckformer av ljus och blå-grön Ekebergsmarmor, som är placerade på två socklar av den gröna stenen mylonit (från södra Lappland).
- Den stående snäckan har en öppen, utåtriktad form, medan de två snäckorna med liggande format, vända mot varandra, har mer slutna, inåtvända former, precis som det kan vara med människor. Det sägs att man kan lyssna till vågornas ljud i snäckor. Snäckorna kan vara uttryck för mänskliga tillstånd av slutenhet och öppenhet, inåtvänd eller utåtriktad. Därav titeln ”Lyssna inåt – lyssna utåt”, berättar Ann Carlsson Korneev.

Skulpturen är placerad väl synligt ut mot Kyrkogatan, vilket var något som kommunen betonade innan var viktigt:
- Det var viktigt för oss att konstverket skulle vara placerat så att det kan avnjutas av alla förbipasserande också. Detta blir ett fint inslag i denna anrika, men växande del av vår kommun, säger Bärkehus ordförande Ingemar Hellström.

I slutet av augusti är det dags för invigning och inflyttning för de boende på Granholmen.

Sidan senast uppdaterad: