Omsorg och stöd

Första etapp av undersköterskeutbildning går in på upploppet

Hösten 2020 inledde dom första kommunanställda vårdbiträden som valt att studera till undersköterska på arbetstid sina studier. I början av november är utbildningen i mål.

Helena Hejenstedt, Elin Fredriksson, Jaqueline Sarén, Sofie Jansson, Natalie Lassis, Pernilla Johansson, lärare Marianne Ragnarsson, Suleyman Hassami & Malin Nilsson

Under 2021 inleddes en omfattande satsning på äldreomsorgen i Smedjebacken. Satsningen kommer pågå under flera år och är en av de största som gjorts inom omsorgen i Smedjebackens kommun. Bara i den inledande fasen, 2021–2023 satsas 32 miljoner kronor.

Satsningen innefattar b.la förutsättningar för att gå från deltid till heltid, arbetstidsförkortning för de som arbetar natt, aktivt arbete med att få ner sjukskrivningarna och vidareutbildning av vårdbiträden till undersköterskor.

Utbildningsfasen som genomförs tillsammans med VBU inleddes hösten 2020 när vikarierande vårdbiträden inom kommunen erbjöds möjligheten att studera till undersköterska 50 procent av sin arbetstid med bibehållen lön. 10 st genomför utbildningen i den pågående etapp 1. När utbildningen avslutas i november är samtliga garanterade en tillsvidareanställning hos Smedjebackens kommun.

- Det är en jättebra utbildning! En fantastisk chans att kunna plugga på arbetstid som fler borde ta chansen att gå, säger Sofie Jansson som är en av de som snart kan titulera sig undersköterska.

Fler utbildningstillfällen för kommunens anställda inom omsorgen kommer.