Uppleva och göra

Utökad ungdomssatsning i Smedjebacken – fritidsgården får nytt hem!

På kommunstyrelsens sammanträde 10/5 fattades det beslut om ekonomiska medel för att ytterligare stärka ungdomssatsningen i kommunen. Pengarna kommer användas för att flytta fritidsgården i Smedjebacken till egna lokaler, och för att stärka upp bemanningen och utöka öppettiderna.

Kommunalråd Fredrik Rönning, fritidschef Siw Östlund, föreståndare Anita Kokkonen, Jehad ”Jonte” Khalaf och ABF Dala Finnmarks ordförande Göran Magnusson utanför de nya lokalerna på Vasagatan 5.

I snart fem år har fritidsgårdarna i Smedjebacken och Söderbärke drivits i ABF Dala Finnmarks regi på uppdrag av kommunen. I Söderbärke håller man till i egna lokaler i Folkets Hus källare. I Smedjebacken har man fram tills nu delat ytor med övrig verksamhet i Folkets Hus. Men inte länge till.

Kommunstyrelsens beslut 10/5 om ytterligare medel till ungdomssatsningen möjliggör nämligen att ABF nu kommer kunna satsa framåt i nya faciliteter.

Den rymliga lokalen på Vasagatan 5 som historiskt vart hemvist åt Norrbärke Sparbank, och efter det även Gymmet kommer från och med hösten vara fritidsgårdens nya hem. En del av de nya pengarna kommer användas till att anpassa lokalerna till den nya verksamheten.

- Vi kommer även kunna stärka upp bemanningen och utöka öppettiderna tack vare detta. Det känns kanon, förklarar ABF Dala Finnmarks ordförande Göran Magnusson.

Jehad ”Jonte” Khalaf är en av de ungdomar i trakten som flitigt besökt fritidsgården senaste åren. Nu är han själv lite äldre men återvänder istället som timvikarie.

- Fritidsgården är en grym mötesplats för ungdomar. Vi har alltid hittat på massa roliga saker. Jag trivs så bra här så det är perfekt att vara här och jobba timmar. Och de kommer bli jättebra med nya lokalerna, jublar ”Jonte”.

Fritidsgårdens föreståndare Anita Kokkonen är även hon förväntansfull på det som komma skall:

- Det här känns fantastiskt kul. Vi har så fina ungdomar och att vi kan ge dom ännu bättre förutsättningar att träffas och umgås, speciellt efter allt elände som varit med pandemin, är suveränt!

Planen är alltså att slå upp portarna till den nya fritidsgården efter sommaren.