Omsorg och stöd

Publicerad den

Förändrad måltidsordning i äldreomsorgen

Ett nytt samverkansprojekt startade våren 2024 mellan omsorgsförvaltningen och kostenheten där måltider och inköpsmönster var beröringspunkter.

Person som håller händer

Det visade sig att vi i kommunen hade fastnat i visst vanemönster som inte var gynnsamt varken budgetmässigt för förvaltningarna eller individmässigt för brukaren.

Arbetsgruppen insåg att verksamheten behövde se över sin måltidsordning och damma av kunskaper kring nutrition och vad nattfasta innebär i verksamheten. Projektgruppen byggde upp ett gemensamt mål att förbättra boendenas måltidsordning och främja hälsan för våra brukare.

Ett av målen är att säkerställa att måltiderna fördelas jämnt över dygnet för att minska den långa nattfastan, som vid senaste mätningen i snitt ligger på 13 timmar. Riktlinjerna rekommenderar en nattfasta på högst 11 timmar. Det andra är att minska medicinska åtgärder. Med en jämnare fördelning av måltiderna hoppas vi bidrar till ökad aptit, bättre näringsintag och förbättrad livskvalitet för de äldre.

Som ett första steg i förändringsprocessen beslutades det att senarelägga middagsserveringen till klockan 17.00. Så från och med januari i år trädde regeln i kraft. I och med beslutet så har kostpersonalen skjutit på sitt schema så de är kvar längre på eftermiddagen så middagen kan serveras på rätt tid.

Vidare pågår ett pilotprojekt på Hedgårdens särskilda boende, där omsorgspersonalen fått ett utökat ansvar för frukostförberedelserna. Syftet är att utvärdera eventuella förändringar i arbetsfördelningen och säkerställa en trygg och smidig implementering för individanpassad frukost.

Nu som nästa del startade v 7 intern utbildning av personal för att få en djupare förståelse för näringslärans betydelse och varför nattfasta inte får vara för lång. Hur man med små medel och engagemang kan erbjuda äldre små mål för välmående och hälsa, så att man i möjligaste mån kan undvika andra åtgärder till exempel medicinska.

För att få fart på det nya projektet har kostenheten skapat ett häfte med rubriken ”De viktiga livsmålen”, och har börjat testa metoden i praktiken på Hedgården i Söderbärke. Under utbildningen erbjuds även smakprover ur häftet som är mycket uppskattat.

Sidan senast uppdaterad: