Smedjebackens kommun, till startsida

Många frågor och svar när inspektörer bjöd in företagare

Ett 70-tal verksamhetsutövare från Smedjebacken och Ludvika inom livsmedelsbranschen samlades under en fullspäckad eftermiddag i Folkets hus, Ludvika.

Diskussioner om livsmedel

Foto: Ludvika kommun

”Livsmedelskontrollen – ett lagarbete” var namnet på arrangemanget, som var uppdelat i ett antal segment. Efter en introduktion samlades deltagarna, restaurang- och butiksägare i Ludvika och Smedjebacken, runt bord i festsalen.

– Det här är det största som hänt i Ludvika när det gäller livsmedelskontroller och information, sade Åsa Lindqvist, chef vid miljö- och byggenheten, Ludvika kommun.

Olika frågeställningar

Där fick grupperna prata om olika frågeställningar som dyker upp när man driver en näring som innefattar livsmedelshantering. Några klurade kring nedkylning av varor, andra på hur man undviker smittor från personal som kanske inte vet själva att de är sjuka. En grupp diskuterade bemötande gentemot gäster, en annan bemötandet från inspektörerna.

Ett av dagens centrala budskap var att tillsynen av livsmedel är ett samarbete och att inspektörernas jobb på inga sätt är att för sakens skull ställa till elände för företagen.

Paneldiskussion tog vid

Dagens konferencier Johan Stenlund såg sedan till att deltagarna satte sig i Starbiografen, där en paneldiskussion tog vid. På scenen fanns representanter från båda sidor; krögare och livsmedelsinspektörer.

De sistnämnda fick bland annat svara på frågor om vad som händer vid en misstänkt matförgiftning, varför de har vita rockar när de inspekterar och hur stor förekomsten av angiveri är.

– Att man ringer till oss för att man har ont uppsåt eller ett horn i sidan till en verksamhet, det händer inte ofta – men det händer, berättade Bo-Göran Fransson.

Bra för båda parter

Miljö- och byggenhetens chef Åsa Lindqvist såg eftermiddagen som början på ett långsiktigt samarbete.

Sidan senast uppdaterad: 2017-02-08
Webbredaktör: Evamari Anestedt

Mer information

Miljö- och byggkontoret
Linda Grönkjär          
Livsmedelsinspektör
Tfn: 0240- 861 66
 

Besökadress:                        Malmgatan 14, Smedjebacken