Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Om begravningar i coronatider

Länsstyrelsen Dalarna har information om begravningar, bergavningsombud samt vad gäller om du vill sprida ut aska. Läs mer på Länsstyrelsens webbplats.länk till annan webbplats

Dödsboanmälan

Begravningar och avskedsceremonier kan du läs mer om på Myndigheten för stöd till trossamfundlänk till annan webbplats

Information från Svenska kyrkan:

När en anhörig eller vän har dött behöver vi få samlas, ta avsked och sörja tillsammans. Men på grund av coronaviruset befinner vi oss i en speciell situation. För att förhindra smittspridning behöver vi nu anpassa våra begravningsceremonier. Som närstående kan du få hjälp att utforma en begravning som är fin och meningsfull och som samtidigt kan genomföras på ett ansvarsfullt sätt.

Regler för lokaler

Norrbärke och Söderbärke församlingar är huvudmän för begravningsverksamheten i Smedjebackens kommun och församlingarna följer de regler och rekommendationer som kommer från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Gränserna för hur många som får samlas offentligt gäller i församlingslokaler, liksom i övriga samhället. I Norrbärke gravkapell får totalt max 15 personer vistas för att säkerställa fysiskt avstånd mellan personer och i Norrbärke och Söderbärke kyrkor är motsvarande siffra max 50 personer. I Malingsbo kyrka får max 30 personer vistas samtidigt. Dessa siffror inkluderar tjänstgörande personal.

Tidpunkt för begravningen

Begravningsverksamheten regleras i Begravningslagen. Den säger att en avliden ska kremeras eller gravsättas så snart som möjligt, senast en månad efter dödsfallet. Om du som närstående ändå behöver ha begravningen längre fram så går det att vänta med gravsättning om du väljer kremation av den avlidna före begravningsakten. Då sker begravningsakten med urna istället för med kista. Det kan dock vara klokt att hålla begravningsceremonin inom rimlig tid efter dödsfallet. Erfarenheten visar att ceremonin i sig underlättar för människor i det fortsatta sorgearbetet.

Alternativa former för begravning

Begravningen kan ske utomhus på kyrkogården med max 50 personer inklusive personal. Begravningen kan direktsändas via sociala medier eller andra digitala tjänster, alternativt spelas in och visas eller delas i efterhand. Detta ordnas via anhöriga eller via begravningsbyrån.

Begravningsceremonin kan äga rum med de allra närmaste och så kan närstående senare bjuda in till social sammankomst eller minnesstund för den avlidne.

 

 

Sidan senast uppdaterad: 2020-05-18
Webbredaktör: Evamari Anestedt