Smedjebackens kommun, till startsida

Jag ska döda er alla

Robert Andersson föreläste på Folkets hus i Ludvika om sexuella övergrepp på barn.

Foto: Torild Ibsen

Definitionen på ett sexuellt övergrepp på ett barn är när ett barn möter sexualitet som barnet inte är redo för.

Omkring 90 personer lyssnade andäktigt på Roberts berättelse. Den är gripande och tung att ta emot. Det går inte att beskriva vilken känsla det är att höra de scenarion som Robert återger - det är hans egna minnen varvat med berättelser som klienter bearbetat i de samtal han haft som behandlingsterapeut.

Robert och hans syskon växte upp under 70- och 80-talet i en dysfunktionell familj i Kramfors. Pappa var rockmusiker, alkohol och droger var vardagsmat hemma. Polisen gjorde täta tillsynsbesök, men barnen fick bo kvar. Familjen bodde ett stenkast från farfar och farmor, det blev naturligt att barnen fick en fristad hos de gamla. Det visade sig att fristaden inte var så idyllisk som alla trodde. Robert började tidigt utveckla sin skampersonlighet, han tog på sig känslan av skuld och skam för det som hans farfar utsatte honom för.

I fyraårsåldern uppstår första minnet av farfaderns övergrepp som ska hålla på under hela barndomen. Många år senare visade det sig att även hans äldre syster blev utsatt. Farmor anade, men gjorde inget för att förhindra vad som skedde, förrän Roberts yngre bror började sova kvar hos de gamla. Brodern kunde vakna av att farmor satt vid hans säng på nätterna, för att förhindra det hemska som syskonen utsattes för. Personer som ser, men inte agerar, brukar kallas det tysta vittnet. Robert flydde hemmet i tidiga år. Bodde långa tider som hemlös i Uppsala och levde ett hårt liv fyllt med droger och alkohol.

Föreläsningen arrangerades av nätverket om psykisk ohälsa i Ludvika/Smedjebacken, dvs Finsam, Studieförbundet Vuxenskolan, Folkhälsan och anhörigstödet i Ludvika och Smedjebacken. Robert Andersson är behandlingschef på Val-bo behandlingshem för missbruk i Norrköping.

Sidan senast uppdaterad: 2017-04-07
Webbredaktör: Sara Palmqvist