Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Till dig som lever med hedersrelaterat våld och förtryck

Får du inte leva som du vill? Begränsar din familj eller släkts regler vad du ska ha på dig, vem du får umgås med, vilka ämnen i skolan du får delta i, vem du ska gifta dig med? Blir du övervakad av en släkting? Bestraffas du om du bryter mot familjens regelsystem? Känns det inte alltid som att svenska lagar gäller dig och din livssituation?

Hedersrelaterat våld och förtryck kan se olika ut. Det kan handla om flickor som måste gå direkt hem efter skolan, som inte får vara med på lektionerna i alla skolämnen, eller som inte får välja sina vänner. Det kan också röra sig om pojkar som måste bevaka sina systrar varje dag i skolan, eller om unga kvinnor och män som inte får ha kärleksrelationer och sexuella relationer. Det kan också vara unga personer som tvingas gifta sig mot sin egen vilja med någon som familjen eller släkten valt ut.

De som bryter mot familjens normer och värderingar riskerar att bli bestraffade. De kan bli utfrysta, hotade och misshandlade. För en del innebär ett ställningstagande mot familjens normer och värderingar så stora risker att de måste lämna sina familjer och i vissa fall helt och håller bryta med dem.

Ovanstående information kommer från hedersfortryck.se, där kan du läsa mer.länk till annan webbplats

Om du är över 21 år och vill komma i kontakt med socialtjänsten ringer du kommunens Vuxengrupp på telefonnummer 0240-660 335.

Om du har minderåriga barn kommer Barn- och ungdomsenheten att kopplas in för att se över barnens behov.


Sidan senast uppdaterad: 2020-02-28
Webbredaktör: Carina Bergström

Kontakt

Individ- och familjeomsorgen

Verksamhetschef

Tfn: 0240-66 03 35 reception

Besöksadress
Centrumhuset
Vasagatan 14, Smedjebacken