Smedjebackens kommun, till startsida

Nyheter

Din elmätare ska bytas ut

Under senhösten 2018 påbörjar Smedjebacken Energi Nät AB ett stort projekt med att byta ut alla elmätare i hela vårt elnät.

Det handlar om cirka 3500 mätare och projektet beräknas pågå under ca 3 år. De nya elmätarna ska, förutom att leverera mätvärden per timme, även kunna mäta elproduktion och spänningskvalitet i elnätet. Mätarbytet innebär också möjligheter att registrera avbrott i elleveransen. Tekniker från Smedjebacken Energi kommer att förbereda och genomföra alla mätarbyten.

Varför ska vi byta ut din elmätare?

Energimarknadsinspektionen har, på uppdrag av regeringen, tagit fram förslag på nya funktionskrav för framtidens elmätare. För att leva upp till kraven behöver alla elnätsföretag i Sverige byta ut eller uppdatera sina elmätare. Smedjebacken Energi Nät AB var tidigt ute med att installera fjärravläsning för elmätare och det systemet börjar nu nå slutet av sin tekniska livslängd. Det nya och det gamla systemet kommer att fungera parallellt under hela projekttiden.

Hur påverkar det här dig?

Mätinsamlingen och faktureringen kommer att se ut som den gjort tidigare, där du ser din faktiska förbrukning. Den nya mätaren eller arbetet med att installera den kommer inte att kosta dig som abonnent något. Även om du nyligen fått din elmätare utbytt kommer denna att bytas ut under projekttiden.

Att tänka på inför mätarbytet

Du som kund äger mätarplatsen med mätartavla/mätarskåp och huvudbrytare. Undersök att elmätaren är tillgänglig och inte blockerad av något. Om mätaren är placerad utanför huset/lägenheten kan våra tekniker genomföra bytet även om kunden inte är hemma. Vill du vara med vid bytet så är det viktigt att tid för bytet bokas i förväg. Tänk på att vi måste kunna stå framför mätaren vid bytet. Har du till exempel växter eller buskar framför mätarskåpet, se till att skydda dem så vi inte skadar något. Om din mätare sitter inomhus eller inte är tillgänglig av någon anledning ska du, så fort du fått besked om det kommande bytet, ringa och boka tid för mätarbytet.

Mätarens placering

Är du villaägare kan din elmätare vara placerad utomhus eller inomhus. Bor du i lägenhet sitter den i trappuppgången, källaren eller i din lägenhet. Sitter din elmätare inne i din bostad så behöver vi komma in i din bostad vid mätarbytet. Mätare inomhus Har du din mätare inomhus behöver vi komma in till dig. En vuxen person över 18 år, som vet var mätaren sitter, ska finnas i bostaden när vi kommer. Om ett barn är ensamt hemma går vi inte in. Du meddelas när bytet närmar sig i ditt område.

Ett kort elavbrott – stäng av känslig utrustning

När vi byter din elmätare blir det ett kort elavbrott. Se därför till att all känslig elektrisk utrustning är avstängd under den tiden.

Sidan senast uppdaterad: 2018-10-31
Webbredaktör: Marie Wennerström

Mer information

Kundtjänst: 0240-66 06 66