Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

ADSL nedläggning

Under 2018 lades 5 adsl-stationer ned i Smedjebackens kommun. För 2019 har det ännu inte aviserats någon ytterligare station som ska avvecklas i vår kommun. Nya beslut i frågan tas hos Telia halvårsvis. För 2020 och framåt har inga besked lämnats ännu.(2019-02-14)

Smedjebackens kommun kommer inte ta över driften av någon ADSL-station. Vi har vägt samman flera viktiga argument för att komma fram till det beslutet. Vi räknar upp några av dem:

  • Smedjebackens kommuns strategi med bredbandsutbyggnad påverkas negativt då resurser behövs för att driva vidare ADSL-nätet.

  • Även om ADSL-stationen drivs vidare finns ingen garanti från Skanova att kopparnätet till hushållen finns kvar i tre år till.

  • Tekniska utrustningen i stationerna är ofta mer än 10 år gammal, så reservdelar till dessa kan vara svåra att få fram. Stor risk för långa driftsavbrott vid till exempel åska mm.

  • Det finns alternativa lösningar som fungerar i området.

  • Det kan bli en ohållbar situation när ytterligare stationer läggs ner om kommunen ska driva alla vidare.

Vi hänvisar de som drabbas av detta om inte fibernätet är utbyggt att teckna sig till något av följande alternativ:

  • LTE/4G eller Net1 mobilt abonnnemang. Är täckningen dålig inomhus finns utomhusantenner som ökar täckning och hastighet betydligt.

  • Satellit via parabolantenn. Tooway är en lösning som passar många företag med behov av stora datamängder per dygn. Läs om deras olika erbjudanden på Toowaylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • En annan aktör är Parabolbredband.se. Läs mer på :http://www.parabolbredband.se/privat/abonnement/satelitt/produkter/liste

Regeringen har som mål att 95% av Sveriges hushåll och företag ska ha tillgång till 100 Mbit/s år 2020 och 98% ska ha 1000Mbit/s år 2025. Idag är det bara fiber som klarar den hastigheten. Därför satsas det runt om i Sverige och även i Smedjebacken på utbyggnad av fibernät.

Jan Nordqvist
Stadsnätschef
Smedjebacken Energi AB

Sidan senast uppdaterad: 2019-02-14
Webbredaktör: Jan Nordqvist