Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

ADSL nedläggning

Smedjebackens kommun kommer inte ta över driften av någon ADSL-station i Smedjebackens kommun. Vi har vägt samman flera viktiga argument för att komma fram till det beslutet. Jag räknar upp några av dem:

  • Smedjebackens kommuns strategi med bredbandsutbyggnad påverkas negativt då resurser behövs för att driva vidare ADSL-nätet.

  • Även om ADSL-stationen drivs vidare finns ingen garanti från Skanova att kopparnätet till hushållen finns kvar i tre år till.

  • Tekniska utrustningen i stationerna är ofta 10 år gammal, så reservdelar till dessa kan vara svåra att få fram. Stor risk för långa driftsavbrott vid till exempel åska mm.

  • Den tillfälliga lösningen skulle i sådana fall gälla för tre års fortsatt drift. Efter den tiden behövs ändå ett alternativt nät (fibernät) vara utbyggt och klart att ta i drift. I Malingsbo tror vi inte det är möjligt, och i Finnbo finns det ett fibernät klart. I Viksberg kan det finnas möjlighet att någon bygger inom tre år om intresset blir högre från de boende i området.

  • Stationen i Viksberg har idag 27st abonnenter. Det finns flera boende i området som också vill ha adsl men som inte haft den möjligheten och blivit nekade anslutning. Inga nya inkopplingar skulle heller vara möjliga vid fortsatt drift. Övriga i området har hänvisats till alternativa uppkopplingar.

  • Det finns alternativa lösningar som fungerar i området.

  • Det kan bli en ohållbar situation när ytterligare stationer läggs ner om kommunen ska driva alla vidare.

Vi hänvisar de som drabbas av detta att teckna sig till något av följande alternativ:

  • LTE/4G eller Net1 mobilt abonnnemang. Är täckningen dålig inomhus finns utomhusantenner som ökar täckning och hastighet betydligt.

  • Satellit via parabolantenn. Tooway är en lösning som passar många företag med behov av stora datamängder per dygn. Läs om deras olika erbjudanden på Toowaylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • En annan aktör är Parabolbredband.se. Läs mer på :http://www.parabolbredband.se/privat/abonnement/satelitt/produkter/liste

Regeringen har som mål att 90% av Sveriges hushåll och företag ska ha tillgång till 100 Mbit/s år 2020. Därför satsas det runt om i Sverige och även i Smedjebacken på utbyggnad av fibernät. Bidrag finns att söka för byggnation i glesbygd. I de byar det finns ett lokalt engagemang med fiberföreningar ökar chanserna att det byggs fibernät. Därför ser vi gärna att det bildas föreningar i byarna som driver frågan om fibernät. Är man intresserad av detta så kan man kontakta Smedjebacken Energi & Vatten och fråga mer om hur man går till väga. Även på länsstyrelsens och jordbruksverkets hemsida finns information att hämta, se länkar nedan.

Jan Nordqvist
Stadsnäts Chef
Smedjebacken Energi AB

Sidan senast uppdaterad: 2018-11-28
Webbredaktör: Marie Wennerström