Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Stängning av telestationer/ kopparnät

Telia planerar för stängning av telestationer/kopparnät i Smedjebackens kommun 2018

Stängningen berör cirka 130 hushåll och företag anslutna till nedanstående telestation/stationer:

 • Finnbo
 • Kolpebo
 • Malingsbo
 • Nyfors
 • Viksberg

Boende och verksamma i området hänvisas efter stängningen 2018-05-31 till tjänster baserade på främst fiber- och mobilnät. Tjänster som påverkas är telefoni, bredband, TV samt olika grossist- och företagstjänster. Invånare med trygghetslarm via kommunen påverkas inte då de redan är digitaliserade. Förändringen påverkar privat- och företagskunder hos såväl Telia som andra operatörer.

Vad gör Telia för att hjälpa kunderna?
Tillsammans med övriga operatörer i kopparnätet kommer Telia verka för att de som påverkas av övergången blir informerade i god tid om när deras nuvarande tjänst upphör. Som ägare av kopparnätet har Telia Company ansvar för att alla som berörs av stängningen får information och vägledning.

Telia erbjuder kunder som inte längre kan få tjänster via kopparnätet lösningar via mobilnätet. I de fall en kund inte erbjuds en ny lösning av sin nuvarande operatör säkerställer Telia att kunden får information om tillgängliga alternativ på marknaden. Detta sker via en operatörsneutral kundtjänst där man kan få hjälp att hitta de alternativ som passar bäst.

Den operatörsneutrala kundtjänsten har följande kontaktuppgifter:

Telefon: 010 -130 79 00
Mejl: info@telekomguiden.se
Hemsida: www.telekomguiden.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad gör kommunen för att hjälpa kunderna?
Smedjebacken Energi & Vatten AB fortsätter utbyggnaden av stadsnätet i kommunen, ett öppet fibernät där fri konkurrens råder mellan tjänsteleverantörerna. För de ovan nämnda områden, som under 2018 behöver alternativ till kopparnätet, finns fiber i Finnbo. Gällande flertalet boende inom Viksbergsområdet har IP-Only erbjudit fiberanslutning. För några boende i Kolpebo finns eventuellt möjlighet att ansluta via föreningen Fiber i Vad.

Kommunen har ännu inte fått någon information om specifika hushåll som kommer att beröras av stängningen. Kontakta Telia för detaljerad information. 
 
Bor du i ett redan fibrerat område kontaktar du oss för information om villkor för anslutning till stadsnätet. Områden som står på tur att bli utbyggt i Smedjebackens kommun under 2017 är

 • Centrala delarna av Smedjebacken
 • Gunnars-Ringvägen
 • Morgårdshammar/Vinsbo
 • Kölnäs-Kolviken
 • Gubbo
 • Silvhyttan
 • Sörbo/Kalvnäset

Det har inte ännu planerats vilket område som står på tur att bli utbyggt under 2018 och framåt. För att det ska bli verklighet med fiber i glesbygden behövs ofta ett lokalt engagemang. Dessutom finns även andra saker som påverkar var vi bygger, t.ex. om det finns fiberföreningar som bygger i egen regi eller om det finns bidrag att söka som sänker kostnaderna.

Utan kopparnät eller att vara inkopplad till fibernätverket är du hänvisad till mobilt bredband via 3G och 4G. På Post- och Telestyrelsens webbplats finns mer information om mobiltäckning: http://www.pts.se/tackninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om du inte omfattas av pågående utbyggnad i vår kommun kan du anmäla ditt intresse på fibertillalla.se. Ju fler som anmäler intresse om att ansluta sig desto större är chansen att en utbyggnad sker även i ditt område.

Kontaktinformation
Fiberanslutning gällande Finnbo och Vad: Jan Nordqvist 0240-660 600

Mer information om övergången finns på: www.telia.se/framtidensnatlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Frågor kring trygghetslarm (icke kommunala) riktas till Telia Accesscenter på e-post:access-center@teliasonera.comSidan senast uppdaterad: 2017-02-08
Webbredaktör: Marie Wennerström

Kontakt

Kundtjänst
Tfn: 0240-660 600
E-post: stadsnat@seab.smedjebacken.se

Mer information

Läs mer om avvecklingen av kopparnätet och förändringar gällande förutsättningar för telefoni och bredband:
Post och Telestyrelsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster