Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Hembygdsgårdar

Norrbärke hembygdsgård

Den första bebyggelsen fanns på By och Bengtsgårds domäner, detta är känt genom gamla anteckningar. Här byggdes även kyrkan.

Förr i tiden ringlade sig landsvägen fram utefter sjöstranden. Längs vägen fanns öppna bodar, som ägdes av "Städernas köpmän". Här såldes och byttes varor varje fredag, som var marknadsdag.

År 1717 eldhärjades byn kring Norrbärke kyrka. Inte mindre än 28 gårdar brann ned till grunden, bara några få blev kvar. Ett par av dem utgör idag kulturområdet inom vilket Norrbärke Hembygdsgård är beläget.

Läs mer om Norrbärke hembygdsgårdlänk till annan webbplats

Söderbärke hembygdsgård

Den Baggströmska gården, som sedan 1954 varit i Söderbärke hembygdsförenings ägo, ligger vackert vid sjön Barken i Söderbärke kyrkby.
Gården är i original på platsen och är en så kallad bergsmansgård. Tidigare fanns ladugård, stall och andra ekonomibyggnader tillhörande en gård med skogs- och jordbruk. Kvar idag finns förutom huvudbyggnaden loftboden och bagarstugan/ brygghuset som fungerar som sommar-café samt en byggnad som inrymmer butik med försäljning av hantverk.

Söderbärke hembygdsförening vårdar, visar och utvecklar hembygdsgården och samlingarna som också innefattar Paul Eriksson museet i före detta pastorsexpeditionen och utställningar i den gamla brandstationen. Föreningen arrangerar flera evenemang, främst under sommarsäsongen, bland annat Valborgsmässofirande på Kyrkudden och midsommarfirande på Hagudden.

Läs mer:

www.söderbärkehembygdsförening.selänk till annan webbplats

www.ekomuseum.selänk till annan webbplats

Sidan senast uppdaterad: 2020-01-07
Webbredaktör: Evamari Anestedt

Kontakt

Kultur och Bibliotek
Kulturassistent

Tfn:0240-66 02 87
kultur@smedjebacken.se