Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Information om lån

Lånekort

Lånekortet är gratis och ska alltid visas upp vid lån. Du kan få eget lånekort från 6 års ålder. Lånekort fås mot uppvisande av legitimation, för barn krävs en underskrift av en förälder. Du är personligen ansvarig för alla lån på ditt lånekort. Barn under 15 år måste ha målsmans tillåtelse för att få låna musik-cd och video / DVD. Vid förlust av lånekort, anmäl alltid till biblioteket så att vi kan spärra, Smedjebacken 66 02 80 eller Söderbärke 66 88 80. Det kostar 10 kr att få ett nytt lånekort

Lånetider

Böcker, tidskriftsnummer, musik-cd, språkkurser, ljudböcker, talböcker: 28 dagar.
Omlån 14 dagar (se mer information nedan under omlån).
Böcker som har kö: 14 dagar
Cd-rom: 14 dagar.
Video / DVD: 3 dygn. Man måste vara 15 år eller ha en underskrift från förälder för att hyra film.

Omlån

Du kan låna om en bok om den inte är reserverad av någon annan. Omlåningstiden är 14 dagar och du kan antingen gå till biblioteket, ringa (Smedjebacken tel. 66 02 80 eller Söderbärke tel. 66 88 80) eller låna om via vår katalog på Internet. Du kan som mest låna om en bok tre gånger, om du sedan skulle vilja ha boken ännu längre så ber vi dig att komma hit med den så ordnar vi med en ny låneperiod.

Omlån via vår bibliotekskatalog på internet

Du använder ditt lånekortsnummer och en pin-kod, fyra siffror, som du får på biblioteket. Sedan går du in på vår kataloglänk till annan webbplats och väljer Låntagaruppgifter/Omlån. Där står hur du ska göra.

Förseningsavgifter

Om du inte lämnar igen i tid blir det förseningsavgift. Du har en vecka på dig, efter lånetidens utgång, innan förseningsavgiften börjar. Om du som lånar böcker är under 16 år är det ingen förseningsavgift. Lånedatorn räknar ut förseningsavgifter automatiskt och beloppet står kvar i datorn tills det är betalat. Böcker och cd-skivor: 3 kr/vecka och bok Maximalt belopp: 100 kr CD-rom: 5 kr/dygn och cd Video/DVD: 20 kr/dygn och film Fjärrlån: 10 kr/bok och vecka

Foto: M Filipsson

Att låna dator på biblioteket för att söka på Internet och i databaser är gratis. För att kunna använda bibliotekets datorer krävs att du har en PIN-kod till ditt lånekort, det får du av personalen på biblioteket.Boka tid via lånedisken, logga sedan in med din PIN-kod. Max två bokningar per dag - 30 minuter åt gången. Sammanlagt 60 minuter per låntagare och dag.Om du kommer tio minuter för sent till din bokade tid är datorn fri att bokas för annan användare. Är datorn ledig vid din ankomst, kan du logga in med din PIN-kod - men den tid du är försenad dras från dina inbokade 30 minuter.

Beställa böcker/Fjärrlån

Att beställa en bok från ett annat bibliotek kostar 10 kr. (Talböcker beställer man gratis.) Beställda artiklar kostar den kopiekostnad som vi får betala till biblioteket som kopierade den.

Förlorade böcker eller annan media

Om du inte lämnar igen dina lån eller det du lånat har blivit förstört så får du betala för dem. Vuxenböcker: 250 kr Ljudböcker: 250 kr, Barnböcker: 150 kr Cd-skivor: 100 kr, Cd-rom: 400 kr Video: 600 kr Tidskrifter: 50 kr. Det skickas en faktura efter tredje kravet och du kan inte låna mer innan skulden är betald.

Sidan senast uppdaterad: 2017-01-31
Webbredaktör: Marie Johansson

Kontakt

Smedjebackens bibliotek
Vasagatan 1, Smedjebacken
Tfn: 0240 - 66 02 80
Fax: 0240 - 767 63
bibliotek@smedjebacken.se

Söderbärke bibliotek
Kyrkskolan
Klockarvägen 5, Söderbärke
Tfn: 0240 - 65 02 81
Fax: 0240 - 59 42 02
soderbarke.bibliotek@smedjebacken.se