Smedjebackens kommun, till startsida

10-11 oktober 2014

Årets Ahlbäckpris tilldelades fotografen Peter Nyblom, Fagersta.
Motivering:
"Peter Nyblom får Ahlbäckpriset 2014 för sina fotografier av arbetare och arbetsplatser. Peter har fotograferat flera arbetsplatser, ofta i samband med stora förändringar. Han har även fotograferat "resterna" av industrin och dess arbetsplatser. Likt Johan Ahlbäck förskönar inte Peter Nyblom motiven. Han visar arbetarna precis som de är. På samma sätt skildras arbetsplatserna, vare sig de är i drift, under avveckling eller sedan länge nedlagda och knappt synliga i landskapet. Tolkningen ligger i betraktarens öga".

Ahlbäckdagarna i Smedjebacken 10-11 oktober var en intressant och mångfacetterad upplevelse, trots att flera av huvudtalarna hade ställt in av hälsoskäl.
Flera tidigare Ahlbäckpristagare var där: Gösta Backlund, Svante Rydberg, Roine Jansson, Yngve Svedlund och Lennart Engström.
Dagarna gick i bildens, litteraturens och sjöfartens tecken. Vi som inte vet så mycket om båtar eller om det starka kulturintresset bland sjöfolk fick en nyttig lektion. Vi blev också påminda om att Smedjebacken, trots att orten ligger "mitt i skogen", i högsta grad har varit en ort med sjöfart - från Smedjebackens hamn via Strömsholms kanal och vidare ut i Mälaren gick järntransporterna.

Läs mer om Ahlbäckdagarnalänk till annan webbplats

Sidan senast uppdaterad: 2016-08-03
Webbredaktör: Marie Johansson

Kontakt

Avdelning
Johan Ahlbäckstiftelsen
c/o Kulturförvaltningen

Tfn: 0240 - 66 02 86         johan.ahlback@smedjebacken.se