Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Arbetets målare

Johan Ahlbäck kallad "arbetets målare" har i sin konst skildrat arbetsliv och miljöer i Bergslagen.

En del av hans konst finns deponerad i Ahlbäckssalen, som är öppen för besök under bibliotekets öppettider.

Människan och hästen - en konstmapp av Johan Ahlbäck
På Konstakademien under 1920-talet väckte hans skisser i rödkrita stor uppmärksamhet. Här visade Johan sin unika förmåga att memorera olika mycket invecklade arbetsmoment och hastigt teckna ner dessa ur minnet. Han menade att hemligheten låg i att identifiera sig med arbetsmomentet, vare sig det var en arbetare eller en häst som fanns i bilden. Johan blev under 1950-talet anlitad av ABF som ledare för en målarkurs i rödkrita.
I och med detta började Johan sakta men säkert teckna bilder av den art han en gång gjorde under sin tid på Konstakademien. Vi möter åter motiven människor och hästar i snabbt nedtecknade rödkritebilder.
När Ahlbäckstiftelsen beslöt att ge ut en konstmapp med tidigare ej visade bilder av Johan Ahlbäck, var valet av sex ark ur detta block något som kändes angeläget. Här finns det nära förhållandet mellan människan och hästen, här finns kraft, spänning, tyngd och trötthet efter arbetet. Det är bilder som visar Johan Ahlbäcks storhet, hans förmåga att känna och att identifiera sig med både arbetare och djur.

Här kan du beställa konstmappen 450 kr per mapp »

Sidan senast uppdaterad: 2020-01-17
Webbredaktör: Anne Seppänen

Kontakt

Johan Ahlbäckstiftelsen
c/o Kultur och Bibliotek

Tfn: 0240-66 02 83
johan.ahlback@smedjebacken.se

Besöksadress
Malmgatan 4
777 30 Smedjebacken