Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Kultur i Smedjebacken

I Smedjebacken och Söderbärke med omnejd finns rika möjligheter att delta i och att uppleva kultur av många olika slag.
Aktiva föreningar, studieförbund och entreprenörer är verksamma inom många olika områden.
Det finns stort engagemang för t.ex. industri- och hembygdshistoria, smide, ångbåtar, musik, körsång, film, konst, konsthantverk, litteratur och mycket mer.

Två vackra hembygdsgårdar och många andra platser berättar om områdets tidigare bergsbruk. Det finns mycket att upptäcka och uppleva i landskapet.
Vackert belägna Flogbergets gruva och Bergslagens bäst bevarade bergsmanshytta i Flatenberg är två populära besöksmål, inte minst under sommarmånaderna då guidade turer och andra aktiviteter är på gång både för stora och små.

Gå även i på Ekomuseum Bergslagen länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsteroch läs mer om våra besöksmål.

Utmed den historiska Kyrkogatan mitt i Smedjebacken hittar man lätt till hamnen och början på Strömsholms kanal. Här finns ett välbevarat lokstall, hamnmagasin och ångbåtar i trafik.

Lokstallet

Lokstallet

Från hamnen är det nära till MEKEN, valsverkets gamla mekaniska verkstad, som sedan 2006 är en mötesplats, konsthall och kulturhus. Längs Kyrkogatan ligger också Arkivhuset, tidigare valsverkets arkiv, idag en attraktiv lokal för konstutställningar.

Johan Ahlbäck, arbetets målare och Werner Aspenström poet, dramatiker och författare, har båda sina rötter Smedjebacken.

Smedjebackens kommuns kulturpris delas ut av kulturnämnden en gång om året. Allmänheten är välkommen att lämna förslag på pristagare.

Det finns två bibliotek i kommunen. Folkbiblioteket i Smedjebacken och ett integrerat skol- och folkbibliotek i Söderbärke. Mer information om biblioteken finns under fliken bibliotek.

Sidan senast uppdaterad: 2019-02-22
Webbredaktör: Anne Seppänen

Kontakt

Kulturförvaltningen
Britt-Marie Hägerman
Kulturassistent

Tfn: 0240-66 02 87
kultur@smedjebacken.se

Hyra av Ahlbäcksal

Ahlbäcksalen kan hyras ut för möten, konferenser mm.

Ta kontakt med kulturförvaltningen, tfn 0240-660 280 för mer information.