Smedjebackens kommun, till startsida

En träff om Romboleden

Under tisdagskvällen den 16 april var det träff informationsmöte om planerna för upprustning av Romboleden, från Mälaren till Nidaros i Trondheim. Leden passerar kommunen via Billsjön i söder till Harnäs i norr.

Lennart Ståhlberg, Britt-Marie Hägerman, Mildred Eggen, Gun Sörbring,
Gunvor Kuha och Ingrid Sjölin

Träffen var arrangerad av Västerås stift och Eva Dellemyr, Stiftskonsulent för pilgrim och hölls på församlingshemmet i Söderbärke. Representanter från Smedjebackens Kommun var Siw Östlund, Fritidschef och Britt-Marie Hägerman, Kulturförvaltningen.

Medeltida pilgrimsled

Romboleden är en medeltida pilgrimsled från Mälaren till Nidaros (helgonet St Olavs grav) i Trondheim och byggs av berörda församlingarna i samverkan med lokala aktörer.

Leden passerar genom Smedjebackens kommun via Billsjön i söder, Huggnora, Söderbärke, Vanbo, Morgårdshammar till Harnäs i norr.

Planen är att uppdatera Romboleden till en modern vandringsled

För 20 år sedan gjordes ett stort arbete med att kartlägga och dokumentera Romboleden utifrån ett kulturhistoriskt perspektiv.

Planen är att uppdatera Romboleden till en modern vandringsled för pilgrimer. Pilgrimsvandring handlar om historia, kultur, religion, natur, andlighet, motion och hälsa.

Idag lockar möjligheten av att hoppa av ekorrhjulet för en tid. Att få tid för sig själv, för att återknyta till naturen samt för sin psykiska, fysiska och själsliga hälsa.

Bild från vänster: Lennart Ståhlberg, Britt-Marie Hägerman, Mildred Eggen, Gun Sörbring, Gunvor Kuha och Ingrid Sjölin

Sidan senast uppdaterad: 2018-04-17
Webbredaktör: Evamari Anestedt

Mer information

Fritidskontoret
Siw Östlund
Fritidschef
tfn: 0240-66 04 00

Kulturförvaltningen
Britt-Marie Hägerman
Assistent
tfn: 0240-66 02 87