Smedjebackens kommun, till startsida
Du är här:

Werner Aspenström

Werner Aspenström (1918-1997) är en av de främsta bland de författare som efter andra världskriget gav den lyriska modernismen ett nytt och definitivt genombrott i vårt land. Han är mest känd som lyriker, men skrev också prosa och en ansenlig mängd, alltför sällan spelad, dramatik.

Han föddes och växte upp i Torrbo nära Smedjebacken i sydvästra Dalarna i vad han själv kallar "torparmiljö". Han blev strax efter födelsen faderlös, minnen från uppväxten och den omgivande miljön återkommer ofta i hans författarskap, inte minst i den självbiografiska prosaboken "Bäcken".

Men han hade även två andra lyriska landskap. Det ena var Kymmendö i Stockholms skärgård, där han tillbringade de flesta somrarna från början av 1940-talet och det andra var Stockholms Söder, där han hade sin bostad.

I början av författarskapet karaktäriserades han som "socialist och romantiker". Med åren blev han en försvarare av det låga perspektivet - han tog den kvarstannande gråstenens parti gentemot den högtflygande Ikaros - han sökte alltid den oväntade udda synpunkten och var beredd att pröva motbilden.

Ikaros och gossen gråsten
Efter att ha läst 73 (förträffliga) dikter om Ikaros
önskar jag lägga ett ord för hans lantlige kusin,
gossen Gråsten, kvarlämnad på ängen.
Jag talar också på en grästuvas vägnar
som åtnjuter skugga och vindskydd.

Efter att ha läst 73 dikter om flykt och om vingar
önskar jag frambära min hyllning till fotsulan,
den nedåtvända själen, konsten att stanna
och att äga tyngd  - såsom gossen Gråsten
eller hans syster, hemmadottern fröken Granbuske
som glanslöst men evigt grönskar.
(ur "Dikter under träden", 1956)

"I diktstadens förort - ett samtal med Werner Aspenström".
Det är intervjuer, bilder, teckningar och brev som ingår i materialet.

Werner Aspenströmsällskapet bildades 1999 i Smedjebacken och fick snabbt ett stort antal medlemmar i hela landet. Sällskapet verkar för kännedom om Aspenströms liv och verk.
Läs mer om Werner Aspenströmsällskapetlänk till annan webbplats

Sidan senast uppdaterad: 2019-02-22
Webbredaktör: Anne Seppänen

Kontakt

Werner Aspenströmsällskapet
c/o Kultur och Bibliotek
Smedjebackens kommun
777 81 Smedjebacken

Tfn:0240-66 02 00
werner.aspenstrom@smedjebacken.se

2017 års Werner Aspenströmpris

Årets Werner Aspenströmpris, den röda molntröjan, har tilldelats Ingela Strandberg.
Prismotiveringen lyder:
"Ingela Strandberg är bondflickan som älskar det urbana, bybon som inte tror på rötter och som kan hantera såväl slåttermaskin som motorcykel.
Hon är föränderlighetens poet - få har som hon skrivit om den inre oro vars ständiga flytktsignaler fyller gårdsplanen med vägskäl. Men också hemkonstens - en som vet lika väl som Werner Aspenström att "för att komma till en främmande ort måste vi hela tiden passera hemtrakter".

Ingela Strandberg är född 1944 i Grimeton i Halland, där hon också är bosatt. Hon debuterade 1975 med diktsamlingen Visor i vinden och har därutöver publicerat tretton diktsamlingar, ett dikturval och sju romaner.

Werner Aspenströmpriset instiftades 2005 och består av en stickad ”röd molntröja” framtagen av Celia B. Dackenberg efter en modell som burits av Werner Aspenström själv – se  hennes bok Ylle & Bläck – essäer om poetkoftor och annat författarylle.  
Tröjan är stickad av Gunbritt Bengtsson, Ängelsberg, som har stickat samtliga tröjor sedan 2005.
Tidigare pristagare är:
Staffan Westerberg, Nina Burton, Bo Strömstedt, Lina Ekdahl, Göran Bergengren, Elisabeth Rynell, Per Helge, Tua Forsström, Lennart Sjögren, Marie Lundquist och Thomas Tidholm.