Frågor och svar om feriearbete

På denna sida samlar vi vanliga frågor och svar om feriearbete. Du är välkommen att kontakta oss om du inte hittar svar på din fråga. Du hittar våra kontaktuppgifterna längst ner på sidan.

Feriearbete är sommarjobb för ungdomar i grundskolans årskurs 9 eller gymnasiets år 1-2. Syftet med feriearbete är att ge ungdomar en fot in på arbetsmarknaden och förberedelse inför arbetslivet.

År 2024 riktar sig feriejobben till dig som är född år 2006-2008.

Ansökan och jobberbjudande

Den 4-24 mars 2024 kan ungdomar ansöka om feriearbete. Jobbannonsen syns då under kommunens lediga jobb. Du ansöker via rekryteringsystemet Varbi genom att fylla i dina personuppgifter och önskemål om arbetsområde och period.

Det är viktigt att du har en mejladress så att du kan få uppdateringar om din ansökan eller ditt feriearbete. Tänk på att du behöver komma åt mejlen hela sommaren. Använd därför inte din skolmejl om du till hösten ska byta skola/mejl.

Nej, vi tar inte emot ansökningar efter den 24 mars 2024.

Under maj månad kan du förvänta dig ett svar (jobberbjudande eller avslag) på din ansökan. Vi svarar först de yngre årskullarna (2007-2008) och därefter den äldsta årskullen (2006). Håll utkik i din mejl och skräpkorg!

I mejlet med ditt jobberbjudande står ett datum för sista svarsdag. Om du inte svarar senast detta datum försöker vi att kontakta dig via telefon och/eller sms. Om du inte svarar tolkar vi din tystnad som att du tackar nej till ditt feriejobb. Vi skickar då ett avslag till din mejl där vi bekräftar detta och att din plats lottas ut till en annan sökande.

Fördelningen av feriearbeten sker via lottning i vårt rekryteringssystem utifrån de önskemål som lämnats i ungdomarnas ansökningar. Vid fördelningen prioriterar vi de yngre årskullarna och hanterar den äldsta årskullen löpande därefter. Detta gör vi för att så många ungdomar som möjligt, någon gång under en treårsperiod, ska få möjlighet att feriearbeta hos oss.

Då trycket på vissa arbetsområden och perioder är högt, är det inte möjligt för oss att tillgodose allas önskemål. Vårt fokus ligger på att kunna erbjuda så många som möjligt ett feriearbete, oavsett arbetsområde eller period, inom någon av kommunens verksamheter eller föreningar.

Nej, vi kan inte garantera att du får dina önskemål uppfyllda och du som fått ett jobberbjudande har inte rätt att byta arbetsplats/period. Då trycket på vissa arbetsområden och perioder är högt är det inte alltid möjligt för oss att tillgodose allas önskemål.

Om du är osäker på om du vill tacka ja till ditt jobberbjudande, ta gärna kontakt med din handledare som kan berätta mer om jobbet. Du hittar kontaktuppgifterna i jobberbjudandet. Känns jobbet inte intressant kan du alltid tacka nej.

När du tackar nej till ditt feriearbete erbjuds det till en annan ungdom.

Om du inte är nöjd, läs gärna hur Smedjebackens kommun arbetar med feriejobben här ovanför i frågorna "Vad händer om jag inte svarar på jobberbjudandet i tid", "Kan jag byta arbetsplats eller period" och "Hur fördelas alla feriearbeten".

Om du inte är nöjd med ett beslut kan du besvära dig över beslutet genom att skicka ett mejl till kommunens offentliga brevlåda: kommun@smedjebacken.se

I mejlet anger du vilket beslut som överklagas och den ändring i beslutet som du begär. Besvärshandlingen ska ha inkommit till kommunen inom en vecka från den dag då du fick ta del av beslutet.

Inför arbetsperioden

Timlönen är avtalsenlig och inte bestämd för 2024 än. Timlönerna år 2023 var:

  • 83 kr/timme (inkl. semesterersättning) för de yngsta årskullarna
  • 100 kr/timme (inkl. semesterersättning) för den äldrsta årskullen

Den totala arbetstiden för ett feriearbete är 60 timmar under två veckor (en period). Datumperioderna år 2024 är följande:

  • Period 1: v. 25-26 (17-30 juni 2024)
  • Period 2: v. 27-28 (1-14 juli 2024)
  • Period 3: v. 29-30 (15-28 juli 2024)
  • Period 4: v. 31-32 (29 juli-11 augusti 2024)

I ditt jobberbjudande kommer du att se vilken period du ska arbeta och kontaktuppgifter till din handledare. Kontakta din handledare i god tid före första arbetsdagen för att veta vilka arbetstider som gäller på din arbetsplats.

Alla som ska feriearbeta med eller i närheten av barn och äldre behöver under första arbetsdagen visa upp ett utdrag ur belastningsregistret till sin handledare. Du som ska göra det behöver därför själv, i god tid före arbetsstart, begära ett utdrag via Polisens e-tjänst eller genom att skicka in en blankett till Polisens inläsningscentral. Det tar cirka två veckor från beställning tills dess att du får utdraget.

Dessa arbetsplatser kräver att du uppvisar utdrag ur belastningsregistret:

Om du tackar ja till ditt jobberbjudande skickar vi hem dessa blanketter till dig med posten:

Blankett

Hantering

Vårdnadshavares samtycke till anställning

Om du är minderårig (under 18 år) behöver din vårdnadshavare/förälder fylla i, signera och skicka in denna blankett till kommunen. Använd det förfrankerade kuvertet du fått.

Anställningsinformation och tidrapport

Denna blankett fyller du i och signerar tillsammans med din handledare under din arbetsperiod. Det är viktigt att du följer instruktionerna för att få din lön utbetald.

Intyg om lön utan skatteavdrag

Om du kommer tjäna mindre än 24 238 kr under år 2024 behöver kommunen inte dra skatt från din lön. Fyll då i denna blankett Länk till annan webbplats. och lämna in tillsammans med din tidrapport efter din arbetsperiod. Är du osäker behöver du jämka Länk till annan webbplats.. Följ instruktionerna på baksidan av din tidrapport och/eller läs mer på Skatteverkets hemsida Länk till annan webbplats..

Utdrag ur belastningsregistret

Om du ska arbeta inom förskola/fritidshem eller på en annan arbetsplats nära barn behöver du begära ett utdrag från belastningsregistret. Utdraget, som Polisen sedan skickar hem till dig, visar du upp för handledaren på arbetsplatsen.

Under sommaren

Du som feriearbetar period 1 är ledig på midsommarafton, fredag 21/6.

För att inte gå miste om en arbetsdag och tillhörande timlön får du möjlighet att arbeta in timmarna vid ett annat tillfälle. Stäm av arbetstiderna med din handledare på arbetsplatsen.

  • Feriearbeta (max 60 timmar).
  • Rapportera din tid genom att fylla i blanketten "Anställningsinformation och tidrapport" tillsammans med din handledare.
  • Anmäla ditt konto till Norrbärke sparbanks kontoregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  • Ev. fylla i intyget om lön utan skatteavdrag eller jämka hos Skatteverket (följ instruktionerna på tidrapporten).
  • Lämna in tidrapporten och ev. skatteuppgift (intyg om lön utan skatteavdrag eller beslut om jämkning) till kommunen. Skicka de till postadressen eller lämna in på besöksadressen nedan:

Postadress
Smedjebackens kommun
777 81 Smedjebacken

Besöksadress (lämna i receptionen eller vår brevlåda)
Vasagatan 17
777 30 Smedjebacken

När vi fått in din tidrapport (blanketten "Anställningsinformation och tidrapport") och ev. skatteuppgift (intyg om lön utan skatteavdrag eller beslut om jämkning) tar det ca fyra veckor tills du får din lön.

Skicka de till postadressen eller lämna in på besöksadressen nedan:

Postadress
Smedjebackens kommun
777 81 Smedjebacken

Besöksadress (lämna i receptionen eller vår brevlåda)
Vasagatan 17
777 30 Smedjebacken

Lönen betalas normalt sett ut den 27:e varje månad men vi gör även extra utbetalningar runt den 10:e och 30:e. Kontakta oss om du har frågor!

Kontakt

Om du inte hittar svar på din fråga, tveka inte på att kontakta våra kommunvägledare.

Medborgarservice

Kommunvägledare

Tfn: 0240-66 00 00

Sidan senast uppdaterad: