- Start
- Barn och utbildning
- Mat och måltider
- Vanliga frågor och svar
Vanliga frågor och svar
Varför ska vi undvika söta livsmedel i skolan?
Livsmedelsverkets undersökning om barns matvanor (2003) visar att barn får i sig för mycket mättat fett, socker och salt. Det beror på överkonsumtion av godis, glass, läsk, snacks och bakverk och för lite grönsaker frukt och fisk. Överkonsumtionen av tomma kalorier är en viktig faktor i utvecklingen av övervikt och fetma.
Socker i olika former ökar risken för karies. Kariesförekomsten har under senare år ökat bland barn, vilket är ytterligare en anledning till att begränsa socker-konsumtionen.
Varför ska vi inte ha smaksatt yoghurt och fil?
Därför att det innehåller för mycket socker. Köken erbjuder andra alternativ att smaksätta yoghurt och fil.
Varför får vi inte bullar, kakor, glass och saft i skolan?
Livsmedelsverket tycker att skolan inte alls bör tillhandahålla sötsaker. Vår inriktning är att göra det lätt för elever och barn att göra hälsosamma val. Kostenheten kan ibland i samband vid högtid servera något extra såsom en pepparkaka vid lucia eller glass vid midsommar.
Varför serverar vi lättmjölk eller mellanmjölk?
Därför att de är berikade med D-vitamin.
Vad är en lämplig måltidsdryck?
Vatten och lätt- eller mellanmjölk.
Vad är en lagom mängd mellanmål?
Ett exempel på ett bra mellanmål för en elev i årskurs 1-3 är två smörgåsar med pålägg, ett glas mjölk och en halv frukt/grönsak.
Vilka får frukt i skolan?
Vi har ett politiskt beslut i kommunen att barnen i årskurs F-3 får en halv frukt om dagen.
Vi vill ha mer gurka, varför får vi inte det?
Kostenheten anpassar grönsaksbordet efter säsong och gurkan, som till 96 % består av vatten och vill ha mycket värme för att växa. Det svenska klimatet är lite för kallt för att gurkan ska odlas ute och finnas året om. Kostenheten anpassar grönsaksbordet efter säsong med de grönsaker och frukter som finns vid den tidpunkten.
Sidan senast uppdaterad: