Förenklad handläggning

Du som är 69 år eller äldre och endast ansöker om serviceinsatser eller trygghetslarm kan ansöka med förenklad handläggning.

Med förenklad handläggning görs ingen föregående behovsprövning. Detta innebär att du får beslut om insatser utan att biståndshandläggare behöver göra en större utredning. Förenklad handläggning kan användas för insatserna trygghetslarm, inköp, tvätt och städ. För att ha rätt till förenklad handläggning måste du uppfylla följande kriterier:

  1. Du är 69 år eller äldre.
  2. Du är folkbokförd i Smedjebackens kommun.
  3. Du bor i eget boende, så kallat ordinärt boende.
  4. Du ska själv kunna besluta, planera och följa överenskommen genomförandeplan på egen hand.

Ansökan sker genom att du fyller i denna blankett Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller kontaktar biståndshandläggare inom omsorgen genom att ringa växeln på telefonnummer 0240-66 00 00.
Efter att din ansökan inkommit hanteras denna av en biståndshandläggare som kontrollerar att du uppfyller kriterierna för förenklad handläggning. Därefter skickas ett beslut till dig. Vid ett beviljande av insatser kontaktas du av hemtjänsten för planering av hur dessa insatser ska ske. Beslutet gäller tillsvidare och uppföljning sker en gång per år.

Rätten till traditionell biståndshandläggning

Du har alltid rätt till traditionell biståndshandläggning i enlighet med socialtjänstlagen. Detta exempelvis om du har behov av fler eller andra insatser än de som kan sökas med förenklad handläggning eller om du inte uppfyller ovan kriterier för förenklad handläggning.

Sidan senast uppdaterad: