Flogbergets gruva

Flogbergets gruva är en av få besöksgruvor, följ med på guidade visningar för stora som små och hör om gruvfrun eller ta en fika i den fina miljön som gruvområdet bjuder på.

Flogbergsspelet Foto: A Fryxell

Flogbergsspelet Foto: A Fryxell

Sommaren 2022 blir det visningar kl. 13.00 torsdag-måndag under veckorna 26-31 (27 juni-7 augusti). Familjevisningar sker på måndagar och lördagar.

Flogbergets gruva ingår i Ekomuseum Bergslagen.

Flogbergets gruva, cirka sju kilometer väster om Smedjebacken, är en av Sveriges få besöks-gruvor. Gruvan ligger högt med milsvid utsikt över sjön Leran. Här har järnmalm brutits sedan 1500-talet men det var 1873 som brytningen kom igång i större skala.

Spännande för besökaren är att både stollgång under jord och torrlagda dagbrott är tillgängliga om man går med på guidad tur under sommarsäsongen. På bergets topp finns en före detta gruvfogdebostad från Östanberg som inretts till Gruvstugans sommarcafé.

Under sommarsäsongen brukar Flogbergsällskapet göra ett antal dramatiserade visningar om livet i gruvan. Dessutom erbjuds guidade visningar.

Historik om Flogbergets besöksgruva

Flogberget är en av Sveriges mest intressanta gruvmiljöer. Gruvan ligger på en bergstopp mellan sjöarna Leran och Hillen. Området är ca 350 m långt och 45 m brett och består av ett 15-tal större och mindre dagbrott.
På Flogberget och på det ännu äldre närbelägna Eldberget bedrevs gruvdrift redan under 1500-talet men det var först 1873 som brytning påbörjades i större skala. Malmen som bröts var kalkrik skarnjärnsmalm.

Driften lades ner redan 1899 men återupptogs igen 1906. Då var det stor invigning av den dåvarande kronprins Gustaf (Kung Gustaf V) eftersom gruvan också hade begåvats med en av tidens nymodigheter - elektricitet! Dessutom hade ett nytt anriknings- och brikettverk anlagts. Djärvt nog hade det nya bolaget engagerat det tekniska geniet Gustav Gröndahl som ritat den splitternya anläggningen. I briketteringsverket sintrades sligmalmen ihop till små briketter. Briketterna lastades om och forslades med linbana till Hagge station för vidare transport till hyttor och hamrar.

Under första världskriget upplevde hela Bergslagen en högkonjunktur, som vändes till lågkonjunktur när kriget tog slut. En våg av nedlagda gruvor och bruk blev resultatet.
1918 stängdes gruvan för gott och all utrustning monterades ner och såldes. Naturen tog tillbaka det den en gång så frikostigt delat med sig av och gruvan växte långsamt igen.

I mitten på 1980-talet öppnades gruvan som en av Sveriges få besöksgruvor. Åter igen kan man vandra i de gamla dagbrotten och själv se spåren på bergväggarna efter tillmakning, krut och till sist dynamitens sprängkraft. Det krävdes stor yrkesskicklighet för att få loss bergets skatter.
Arbetet var också farligt och därför blev mytbildningen kring gruvorna omfattande. Gruvfrun t. ex. fick inte retas för då kunde hon ställa till olyckor. Djur som hittades under jord fick inte skadas och ve den som visslade eller sjöng under jord.

Gruvarbetarna och deras familjer

Gruvarbetarfamiljerna bodde i Flogbergskasernen. Lägenheterna bestod av ett rum och kök. Det var trångbott. Familjerna hade ofta många barn men sammanhållningen var god och vid behov hjälpte alla varandra. Mathållningen var enkel: salt sill och potatis eller stekt amerikafläsk. Välling och gröt stod ofta på matsedeln.
Kvinnor och barn arbetade också i gruvan. Barnarbete var vanligt och det finns uppgifter på att 9-10 åringar arbetade i gruvan i början av 1900-talet. Arbetet som gruvkarl var hårt och slitigt. Dessutom farligt.
Sällan utkrävdes ansvar av arbetsgivaren. Idag är säkerhetsfrågorna viktiga men då var alla enskilt ansvariga för sig själva. Numera är Flogberget ett uppskattat besöksmål, både för sin spännande industrihistoria men också för sitt vackra läge.

Café Gruvstugan

Sommaren 2022 är caféet öppet kl. 12.00-16.00 torsdag-måndag veckorna 26-31 (27 juni-7 augusti).
På den övre våningen finns en utställning som berättar om Flogbergets historia i ord och bild.

Välkomna till Flogbergets gruva

Men se upp för Gruvfrun! Hon känns lätt igen på sin svans. Reta henne inte, hon är inte att leka med.

Kontakt

Sanna Svensson

Kommunantikvarie

0240-66 02 87

Sidan senast uppdaterad: